Dostupni linkovi

Čović i ostali odbacili navode optužnice


Bivši član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od pet tačaka optužnice koja ga tereti za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i ovlasti, te saučesništvo u davanju dara i drugih koristi u slučaju “Lijanović”. Čović je pred Posebnim odjelom za privredni i organizovani kriminal Tužilaštva BiH odbacio sve navode optužnice, a za tačku koja ga tereti za davanje dara izjavio da je riječ o nekom drugom Draganu Čoviću.

“Nisam kriv,” bio je i odgovor aktuelnog predsjednika Ustavnog suda BiH, Mate Tadića, koji je optužen za zloupotrebu položaja i primanje mita u iznosu od oko 200 hiljada eura.

Dragan Čović u sudnici je ponovio da se radi o montiranom političkom procesu, a optužnicu odbacio kao neutemeljenu i neosnovanu. Čovićev advokat Josip Muselimović tvrdi kako je Tužilaštvo sakrilo dokaze koji su trebali biti predočeni odbrani, a prije svega one o broju zaštićenih svjedoka:

“Nažalost, ustanovili smo da u predmetu postoje i drugi zaštićeni svjedoci sem jedan, a oni su, evidentno je to, prikriveni od obrane. Sudac je naložio da se ti iskazi dostave obrani, jer tek tada ćemo biti u prilici određeno se izjasniti o optužnici, odnosno određeno opredijeliti dokaze koje ćemo koristiti na okolnosti obrane dr. Čovića.”

I ostali optuženi u slučaju “Lijanović”, četvorica braće Ivanković Lijanović - Mladen, Jerko, Slavo i Jozo - izjasnili su se da nisu krivi za navode optužnice koja ih tereti za višemilionske utaje poreza, davanje mita i druga teška krivična djela. Mladen Ivanković:

“Ja mislim da je problem u ovome: nekome smeta što u BiH Srbi, Hrvati i muslimani (Bošnjaci, op. pr.) trebaju zajedno da žive. Ja mislim da je ovo čisto politički montiran proces, posebno kad je u pitanju Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke, koja je jedina imala rast na prošlim izborima 36 posto. Očito to nekome smeta i treba to spriječiti.”

I posljednji optuženi u slučaju “Lijanović”, profesor prava Zdravko Lučić, rekao je da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice.

Sudija Stiven Svenson produžio je rok za ulaganje prigovora odbrane do 25. aprila, a početak suđenja u slučaju “Lijanović” trebao bi biti najkasnije za 60 dana.
XS
SM
MD
LG