Dostupni linkovi

Lukić i Pavković moraju u Hag


Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, kaže za Radio Slobodna Evropa da je sa ministrom zdravlja u Vladi Srbije Tomicom Milosavljevićem održao sastanak sa lekarskim konzilijumom koji je operisao haškog optuženika generala Sretena Lukića i dodaje da ih je lekarski tim obavestio da je operacija uspešno izvršena, te da je u toku postoperativni tok koji se nadaju da će proteći u najboljem redu.

“Nakon nekoliko dana postoperativnog oporavka neki od lekara članova lekarskog konzilijuma će zajedno sa generalom Lukićem putovati u Hag, uz prisustvo ministara iz Vlade Republike Srbije koji će nositi garancije za privremeno puštanje na slobodu do početka suđenja i mislim da su šanse generala Lukića u tom pogledu sasvim realne jer on nije bio begunac nijednog trenutka, iz prostog razloga što je sam podigao optužnicu, što je bio podvrgnut kontroli lekara koje je odredio sam Tribunal, imao je dve operacije na srcu.”

S druge strane, Lukićev advokat Siniša Simić kaže da ne zna ništa o ovom sastanku niti kakav je stav generala Lukića po ovom pitanju. Nešto ranije Simić je za naš program ovako komentarisao mogućnost da njegov klijent nekoliko dana nakon operacije otputuje u Hag:

“Jedino što je važno to je zdravlje. Ja sam već ranije izjavio da je stanje zdravlja general-pukovnika Sretena Lukića takvo da su lekari konstatovali da je on vitalno ugrožen i da nakon operacije, znači to stoji u nalazu konzilijuma, mora da bude stanovito vreme, i to znači oko šest meseci vrlo stiktno praćeno, da bude pod lekarskim nadzorom.”

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Ksenija Milivojević u izjavi za naš program ističe da država ne sme da se kocka sa odlaganjem izručenja haških optuženika jer od toga zavisi i eventualno pozitivna ocena Evropke unije o Studiji izvodljivosti.

“Ono što je suština je to da i Lukić i Pavković moraju da se nađu u Hagu ukoliko mi želimo da dobijemo pozitivnu Studiju izvodljivosti.”

Istovremeno policija nije danas pronašla generala Nebojšu Pavkovića na adresi na kojoj stanuje, pošto je sudsko veće Specijalnog suda u procesu za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića odredilo da on bude priveden. Ovakva odluka usledila je zato što se Pavković nije pojavio na ovom procesu u kome je optužen za pomaganje u atentatu na Draškovića. Pavkovićev advokat Ljubiša Živadinović, tvrdi da je njegov klijent u Beogradu.

“Zavisi kad su ga tražili, u koliko sati. Ne može on ceo dan da bude u stanu. Ja znam da je u Beogradu, ali trenutno gde je ne znam, jer već nekoliko dana nisam s njim u kontaktu zato što sam zauzet drugim obavezama, tako da sam na to skoncentrisan.”
XS
SM
MD
LG