Dostupni linkovi

O (ne)slobodnom pristupu informacijama


Iako je od početka rada na usvajanju Zakona o slobodnom pristupu informacijama prošlo više od dvije godine, ovaj važan reformski zakon, u Crnoj Gori još uvijek nije usvojen. Uprkos činjenici da je tekst bio predmet dugotrajnog rada stručne Radne grupe u saradnji sa relevantnim medjunarodnim institucijama, ministarstvo kulture je, umjesto da akt procesuira, unijelo izmjene koje suštinski mijenjaju smisao samog zakona.

"Radna grupa je prevarena i iznevjerena od strane Ministarstva kulture i medija", izjavio je danas Ranko Vujović, član Radne grupe i direktor Udruženja nezavisnih elektronskih medija, izražavajući nezadovoljstvo izmjenama teksta zakona:

"Taj tekst bi se prije mogao nazvati – Zakon o nemogućem pristupu informacijama."

Zvanična inicijativa za izradu Zakona o slobodnom pristupu informacijama je pokrenuta još krajem novembra 2002. godine, kada je usvojen i plan rada stručne Radne grupe.

Nakon dugotrajnog usaglašavanja, Radna grupa sastavljena od predstavnika Vlade i nevladinog sektora, iako je tekst u potpunosti bio uskladjen sa medjunarodnim standardima, na insistiranje pojedinih članova mijenja odredjene dijelove što izaziva oštre komentare relevantnih medjunarodnih institucija.

Kritike su se uglavnom odnosile na odredbe koje su regulisale izuzetke, odnosno, rješenja koja ostavljaju prostor za preširoka tumačenja koja bi mogla rezultirati odbijanjem prevelikog broja zahtjeva za pristup informacijama.

Tekst se naknadno doradjuje i marta prošle godine upućuje Vladi na usvajanje zvaničnog Predloga. Nacrt se, medjutim, jos jednom vraca Radnoj grupi na doradu.

Konačan tekst Vladi je upućen septembra 2004. da bi usvajanje Predloga bilo najavljeno za februar ove godine.

Prema najavama predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića s kraja prošle godine, zakon je trebalo da bude usvojen do najkasnije do proljeća.

Umjesto toga, Radna grupa je prije mjesec dana upoznata sa drastično izmijenjenim tekstom.

Boris Darmanović, koordinator Asocijacije mladih novinara i član Radne grupe je, ocijenivši sadašnji tekst kao neprihvatljiv, pročitao dio pisma upućenog najvišem državnom rukovodstvu.
Darmanović je istakavši glavne zamjerke na tekst koji je sačinilo ministarstvo kulture i medija, iznio zahtjeve Radne grupe koji se tiču neophodnih korekcija izmijenjenog teksta:

"Članu 9 dodati stav koji definiše prevladavanje javnog interesa nad interesom za izuzimanje od objavljivanja informacije. Potrebno je dodati i da lice nije dužno da navodi razloge traženja informacije."

Najvišim državnim rukovodiocima, pismo su uputile i medjunarodna organizacija Artikl 19 i Crnogorski helsinški komitet koje izražavaju duboku zabrinutost zbog činjenice da sadašnji nacrt Zakona o slobodnom pristupu informacijama nije u skladu sa medjunarodnim standardima.
Slobodan Franović, predsjednik Crnogorskog helsinškog komiteta, koji je Zakon o slobodnom pristupu informacijama ocijenio kao jedan od ključnih reformskih zakona, pročitao je zajednicko pismo dvije organizacije istakavši da najveću zabrinutost izaziva odredba zakona koji ne predvidja precizne i jasno definisane izuzetke na pravo pristupa informacijama:

"Sa žaljenjem konstatujemo da isključivanje testa javnog interesa i zaštita izvora informacija predstavlja promjene na gore."

Najnoviju verziju teksta Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Agencija za radio difuziju ocjenjuje kao neprihvatljivu zbog ocjene da bi rješenja koja je unijelo ministarstvo kulture izazvalo štetne posljedice, odnosno, prevelik broj odbijenih zahtjeva, odnosno, sudskih sporova.
Marina Mugoša, Agencija za radio difuziju:

"Sam Predlog zakona bi trebalo da se poziva na standarde koje propisuju medjunarodni dokumenti"

U nadležnom ministarstvu nijesu spremni za komentar.bTomo Miljic, sekretar ministarstva kulture i medija:

"Ministarstvo kulture i medija danas je dobilo pismo Radne grupe. Razmotrićemo primjedbe, ali zasad ih nećemo komentarisati."
XS
SM
MD
LG