Dostupni linkovi

Nemački ministar za ubrzanje rešavanja konačnog statusa


Ove komentare Struck je izrekao nakon sastanka sa predsednikom Kosova Ibrahim Rugovom, koji je rekao da je Kosovo u stanju da preuzme sve medjunarodne obaveze kao nezavisna zemlja.

Struck je rekao da podrzava insistiranje sefa UNMIK-a, Sorena Jesena Petersena za sto brze resavanje statusa Kosova.

“Ja sam stavio do znanja predsedniku Rugova da resavanje statusa treba da se sto pre ucini i ne sme nereseni diplomatski problem da se svalai na ledja vojnika”, rekao je namacki ministar, dodajuci kako Bundesver nema nameru da smanjuje prisustvo nemackih gradjana na Kosovu.

“Mi smo istog misljenja da se nemacki kontigent u okviru KFOR-a treba da se sacuva u sadasnjem broju, dok se ne resi status Kosova”, rekao je ministar Struck isticuci njegovo insistiranje za sto brze diplomatsko resavanje statusa Kosova.

U resavanju ovog problema, prema njemu, treba da se ukljuce Evropska unija i Ujedinjene nacije.

Predsednik Rugova je rekao da je upoznao nemackom ministra sa stremljenjima institucija Kosova.

“Mi radimo da ostvarimo prioritetne standarde, kao sto su zastita manjina, razgovarali smo o ekonomskom razvoju koji treba da se ostvari zajedno sa UNMIK-om. Ja insistiram da se nezavisnost Kosova sto pre prizna”, rekao je predsednik Rugova insistirajuci da sce to uticati na smirenje ovog dela Balkana i Evrope.

Rugova je takodje uveravao namckog ministra odbrane da je Kosovo spremno da ispuni sve medjunarodne obaveze kao nezavisna drzava.

Nemacki ministar tokom danasnjeg boravka na Kosovu pored razgovora sa predsednikom Rugova posetio je nemacke vojnike koji deluju u sektoru jugozapad KFOR-a, sa sedistem u Prizrenu.
XS
SM
MD
LG