Dostupni linkovi

Carine, Hag, komisija za Sarajevo


Prva tema o kojoj su razgovarali predsednici i premijeri Srbije i Republike Srpske bila je nedavna odluka Bosne i Hercegovine da jednostrano prekine sprovođenje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Srbijom i Crnom Gorom i Hrvatskom. Zajednički je zaključeno da će ova odluka predstavljati ozbiljan problem u odnosima dve zemlje.

Dva predsednika i dva premijera zaključili su i da brojni odlasci u Hag u prethodna tri meseca kao i poslednje aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zaslužuju pohvale, a da bi dostignuti stepen saradnje sa Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije trebalo da garantuje pozitivnu Studiju izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru krajem marta.

Treća tema ticala se zajedničkog zahteva da se posle okončanja rada Komisije za Srebrenicu obrazuje slična koja bi se bavila srpskim žrtvama u Sarajevu tokom ratnih godina. Na sastanku je rečeno da je do sada popisano više od 5600 ubijenih sarajevskih Srba i biće izvršen pritisak na visokog predstavnika Pedija Ešdauna da inicira stvaranje ovakvog tela jer, zajednička je ocena, utvrđivanjem istine o zločinima svih učesnika oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini stvorili bi se uslovi za jačanjem međusobnog poverenja.

Predsednica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže za naš radio da je šteta što na beogradskom sastanku nije bilo reči o tome kako je postignut Sporazum o predavanju haških optuženika iz Republike Srpske Vladi Republike Srbije, koja im potom daje garancije i izručuje ih Haškom tribunalu.

“Mislim da je to loš dogovor koji samo asocira da se ništa nije izmenilo nego da se dalje nastavlja jedna politika. Ja mislim da sad nešto ne pomaže Republici Srpskoj u obavljanju njenog zadatka da u Bosni pokaže svoju spremnost da će sve one koji su optuženi za ratne zločine predati Haškom tribunalu a ne ovim zaobilaznim putem preko Drine, pa onda preko Srbije a onda odavde u pratnji srbijanskih ministara u Hag.”

Što se tiče zahteva da bude formirana državna komisija o stadanju sarajevskih Srba po ugledu na onu koja je ispitivala zločin u Srebrenici, Nataša Kandić smatra da se te dve stvari ne mogu porediti:

“Zato što je haškom presudom utvrđeno da je u Srebrenici počinjen zločin nad zločinima, a to je genocid. Inače mislim da ima smisla za mnoga važna pitanja koja se odnose na teške zločine koji su počinjeni da se formiraju te ad hok komisije koje, čini mi se, moraju da dobiju istražna svojstva da bi došli do odgovarajućih dokumenata, da bi mogli da naprave jedan pouzdan i kvalitetan izveštaj.”
XS
SM
MD
LG