Dostupni linkovi

Predsednik Tribunala posetio Beograd


Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron u razgovoru sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom predočio je da je predaja većeg broja optuženih dobar znak saradnje Srbije, ali i dodao da će taj sud prestati sa radom tek kada se završe suđenja Ratku Mladiću, Radavana Karadžiću i Anti Gotovini, saopšteno je iz Vlada Srbije. Ono što, međutim, ne stoji u ovom saopštenju a što prenosi portparol predsednika Haškog suda Džim Lendejl je da je Meron pozvao Koštunicu da u Hag prebaci preostale optužene, uključujući i Ratka Mladića.

Kako saopštava Vlada Srbije, Koštunica je kazao da se saradnja sa Haškim tribunalom kreće u veoma dobrom smeru što omogućava da Srbija do kraja ispuni svoje međunarodne obaveze. U razgovoru sa ministrom pravde Zoranom Stojkovićem, Meron je ponovio da je odlazak većeg broja optuženih u Hag stvorio pozitivnu klimu u procesu saradnje Srbije i Tribunala. S druge strane, Stojković je naglasio da će Srbija u kratkom roku rešiti pitanje saradnje sa Haškim tribunalom, saopšteno je iz Vlade Srbije. Uoči susreta sa Meronom, Stojković je za naš program kazao da će predsednku Tribunala preneti da Srbija radi na poboljšanju tehničkih uslova za procese koje Tribunal bude prepustio domaćem pravosuđu.

“Vrši se adaptacija one najveće sudnice u Okružnom sudu u Beogradu tako da bi i tom delu, znači tehničkom, mi poboljšali uslove za suđenje. Pored onih sudnica u zgradi u Ustaničkoj gde se sudi za organizovani kriminal i ratne zločine sada, dobili bi još jednu modernu lepu sudnicu. To se već radi iz donacije još od prošle godine i ja očekujem uskoro završetak.”

Predsednik Haškog suda Teodor Meron razgovarao je i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem ali nakon tog razgovora nije izdato saopštenje jer je, kako nam je rečeno u Informativnoj službi predsednika Srbije, procenjeno da za to nema potrebe. Istovremeno, dobrovoljnu predaju Haškom tribunalu najavio je i bivši načelnik bezbednosti u zvorničkoj brigadi Vojske republike Srpske Drago Nikolić. Nikolić je optužen za zločin u Srebrenici i na spisku je od 17 osoba koje je Hag potraživao pre otvaranja novih optužnica početkom ove godine. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Nikolić će u Hag otputovati u četvrtak u pratnji ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zorana Lončara.
XS
SM
MD
LG