Dostupni linkovi

Haradinaj, Balaj i Brahimaj odbacuju krivicu


"Nisam kriv", rekli su pojedinačno Haradinaj, Balaj i Brahimaj nakon što im je sudija Carmel Agius pročitao svaku od tačaka optužnice koja ih tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata 1998. godine na Kosovu, u području Dukađin/Dečani, koje je obuhvatalo opštine Peć, Dečani, Đakovica, Istok i Klina.

Dojučerašnjeg predsjednika kosovske vlade, a u inkriminirano vrijeme komandanta OVK u području Dukađin, Haradinaja, optužnica u 17 tačaka tereti za zločine protiv čovječnosti i 20 za kršenje zakona i običaja rata. Suoptuženi Balaj i Brahimaj se po 36 osnova terete za iste zločine kao Haradinaj. Optužnice obuhvataju progon, prisilno premještanje stanovništva, deportacije, ubistva, silovanja, zlostavljanje i okrutno postupanje, uništavanje imovine i nezakonito pritvaranje.

Trojica optuženih su – kaže se u optužnici – odgovorni za udruženi zločinački poduhvat, čiji je cilj bio uspostavljanje potpune kontrole OVK u regionu Dukađin napadanjanjem, proganjanjem i nezakonitim uklanjanjem srpskih civila, kao i nasilnim potiskivanjem kolaboracije Albanaca i Roma sa srpskim vlastima. U tom cilju, srpsko, romsko i albansko civilno stanovništvo je zastrašivano, otimano, pritvarano, prebijano, mučeno i ubijano. Pored trojice optuženih, u optužnici se navodi još desetak imena osoba koje su takođe učestvovale u realizaciji zajedničkog zločinačkog poduhvata.

Haradinajev branilac, britanski advokat Rodney Dickson najavio je na današnjoj raspravi da će uskoro podnijeti zahtjev za privremeno puštanje svoga branjenika na slobodu, uz podsjećanje da se njegov branjenik kao premijer Kosova predao čim je saznao da je optužen, “što je slučaj bez presedana”.
XS
SM
MD
LG