Dostupni linkovi

Kad idu naši zašto da ne ide i on


Koliko god najradikalnij faktori na političkoj sceni Srbije likovali zbog predaje kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, optuženog za ratne zločine, njegov mirni odlazak u Hag koji je pozdravila međunarodna zajednica, što je bilo za očekivati, nikako nije razvoj događaja koji ide u prilog srpskoj političkoj vrhuški. Samo demagozi mogu tvrditi da je Srbija nakon odlaska Haradnija bliža nekom ključnom rešenju kosovskog pitanja u korist Srbije. Dragan Šutanovac, visoki funkcioner Demokratske stranke za naš radio analizirajući ovaj slučaj ističe:

“Ono što je jako bitno istaći u ovom trenutku to je da se albanska strana ponaša mnogo državotvornije od srpske strane i očigledno je da ili imaju bolje savetnike ili imaju bolji odnos prema svojoj državi čim se njihov premijer praktično predao Haškom tribunalu, a nije potrebno reći da ukoliko je želeo da beži i da se skriva da bi to njemu bilo verovatno znatno lakše nego ljudima koji se skrivaju u Srbiji. Mišljenja smo da je to jedna jako ozbiljna diplomatska aktivnost od strane Albanaca, i takođe na neki način dovodi našu stranu, odnosno Srbiju u nezavidan položaj u situaciju u kojoj je vest da se premijer Kosova predao zbog optužbi da je ratni zločinac, a s druge strane neki čak i niži oficiri ne mogu da se predaju niti žele da se predaju, odnosno ne može da ih izvršna vlast u Srbiji nađe i privede Haškom tribunalu. Čak ne postoji ni politička volja da se tako nešto uradi.”

Da zvanični Beograd neće izvući nikakve pouke iz predaje Haradinaja Haškom tribunalu smatra i Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo.

“U Srbiji se po mom mišljenju prihvataju samo optužnice protiv drugih. Srbija i pokušava da pokrije sve što je zločin počinjen prema drugima.”

Radikali u srpskom parlamentu uveliko razrađuju mračni scenario prema kojemu će predaja Haradinaja navodno izazvati “spontano nezadovoljstvo Šiptara, etničko čišćenje Srba, ali i terorističke akcije na jugu Srbije”. Ovo su reči predsednika skupštinskog Odbora za bezbednost Milorada Mirčića iz Srpske radikalne stranke, koji ide i dalje tvrdeći da iza Haradinajeve predaje stoji Amerika, a da će strašne posledice snositi kosovski Srbi. Njegov kolega u skupštinskom odboru iz Demokratske stranke Srbije Dušan Proroković blaži je u svojim ocenama, ali takođe ne isključuje mogućnost nemira na Kosovu zbog hapšenja Haradinaja. Proroković smatra da bi takvi nemiri odgovarali političkoj eliti na Kosovu. Vuk Drašković pak, šef diplomatije Srbije i Crne Gore, spada u onu školu mišljenja prema kojoj odluka Haradinaja da poštuje optužnicu Haškog tribunala predstavlja odgovorni čin. Činjenica da je Haradinaja na aerodrom ispratilo tek nekoliko stotina Albanaca ide u prilog onoj školi mišljenja koja smatra da su albanski političari na Kosovu, za razliku od zvaničnog Beograda, odlično savladali lekciju prošlosti pa bi neka nova eskalacija sukoba na međuetničkoj osnovi bila gotovo neshvatljiv politički gaf Prištine koji niko ozbiljan ne bi trebalo da očekuje. Zanimljivo je da građani u Srbiji često mudrije od političara procenuju šta čeka Srbiju posle predaje Ramuša Haradinaja, kosovskog premijera, Haškom tribunalu.

“Ja ne znam šta se čekalo dosad, što dosad nije otišao.”

“Mislim da je izrežirana stvar, u režiji Holbruka i Olbrajtove i njima sličnim.”

“Pa, Amerika se za sve pita, to je valjda svima jasno.”

“Oni su nam neprijatelji uvek bili i ostali, znači treba da ide u Hag, po meni.”

“Super, prava stvar.”

“U redu je, kad idu naši zašto da ne ide i on.”

“Verovatno se to i očekivalo. To je samo potez. Da nema nekog pomaka na generalnom nivou nema ničega. Mislim da je to samo politički marketing.”

“Tako bi Srbija trebalo da reaguje.”

“Srbija treba da interveniše da i drugi koji su ravni njemu da i oni idu, i njima je mesto tamo.”

“Srbija treba prvo da izruči sve one koje od nas traže da se isporuče, pa tek onda da misle o nekim tuđim problemima.”

“Srbija bi trebalo da reaguje otprilike ovako kao što je i reagovala. Mislim na njene funkcionere, na Koštunicu, na Tadića. Analogno tome znači moramo i mi da odradimo ono što se od nas traži.”

“Srbija diplomatski treba... ne treba da likuje, nego da prepusti to međunarodnim organizacijama da rešavaju na svoj način. Kao što su odveli te Srbe nek odvedu i njih.”

Beograd je zbog predaje Haradinaja zapravo izgubio manevarski prostor i sada sat ubrzano otkucava, poruka je koja stiže iz sveta.
XS
SM
MD
LG