Dostupni linkovi

Predsjednik Irana u Zagrebu


Bilaterala, stanje na jugoistoku Evrope, ali i stanje na Bliskom i Srednjem istoku, teme su današnjih razgovora hrvatskog predsjednika Stipe Mesića i iranskog predsjednika Muhameda Hatamija (Khatami). Hrvatski stavovi oko rata u Iraku su poznati i nema ih potrebe ponavljati, kazao je Mesić nakon susreta:

''Pozdravljamo nedavno održane izbore u toj zemlji i nadamo se da će oni biti uvod u stabiliziranju stanja i u stvaranju uvjeta u kojima će Iračani u potpunosti uzeti svoju sudbinu u svoje ruke.''

Hrvatska je u tome spremna pomoći, u skladu sa vlastitim mogućnostima, i u suradnji sa Ujedinjenim nacijama, zaključio je hrvatski predsjednik.

Rat i terorizam otežali su živote građanima, upozorio je iranski predsjednik Hatami:

''Sigurnost i stabilnost Iraka od izuzetne su važnosti za cijelu tu regiju, a nedavni su izbori pokazali da narod Iraka želi bolju budućnost. Nadam se da su oni uvod u stvaranje novog Iraka.''

On je izrazio nadu da će i prava palestinskog naroda biti ostvarena. U kontekstu najnovijih napetosti na relaciji Washington - Teheran, hrvatski predsjednik Mesić je kazao kako Hrvatska pozdravlja pregovore što ih Iran vodi o svom nuklearnom programu s Evropskom unijom i kako se nada da Teheran tome pristupa s dobrim namjerama.

Ovo je Hatamijev uzvratni posjet Hrvatskoj, a naglasak je na jačanju gospodarske suradnje. Iran je zemlja sa najvećim zalihama prirodnog plina u svijetu, a bogat je i naftom i raznim rudama, dok Hrvatska želi ponuditi svoja znanja i usluge u brodogradnji i metalurgiji.
XS
SM
MD
LG