Dostupni linkovi

Povlačenje sirijskih snaga u dvije faze


Povlačenje sirijaca iz Libanona trebalo bi se odvijati u dvije faze. To je rezultat je današnjeg dogovora sirijskog šefa države Bashar al Assada i libanonskog predsjednika Emila Lahuda .

Pod pritiskom medjunarodne zajednice, sirijske snage će se do kraja mjeseca povući prema istočnim djelovima zemlje, dolini Beka, a potom će Damask i Bejrut odlučiti o kompletnom povlačenju preostalih snaga što traži i rezolucija 1559 UN. No, datum potpunog povlačenja još nije određen.

Agencije javljaju da su sirijske snage stacionirane u planinskim predjelima počele pakiranje komunikacijske opreme i da se vide pokreti kamiona prema istoku. No, agencije ističu da se radi o pokretima unutar granica Libanona.
O situaciji u Libanonu danas su razgovali njemački kancelar Gerhard Schroeder i francuski predsjednik Jacques Chirac.

"Medjunarodna zajednica je jedinstvena u zahtjevima da Libanon bude samostalna i demokratska država, a to razumljivo pretpostavlja povlačenje svih stranih snaga iz zemlje. To se prije svih odnosi na sirijske snage sigurnosti ",rekao je Chirac.

U samom Bejrutu i danas su bile organizirane antisirijske demonstracije. Prosvjednici kojih je prema agencije Reuters danas bilo oko 150 tisuća , su nosili Haririjeve slike i uzvikivali "Sloboda, nezavisnost i suvernetitet". No, prosirjske snage , militantni Hezbolah za sutra je pozvao takodjer na prosvjede, i to kako kažu da bi upozorili na moguće posljedice " kaos , koji bi mogao uslijediti nakon povlačenja sirijskih snaga iz Libanona". Sirija u Libanonu još uvijek ima oko 14 tisuća vojnika, a antisirijsko raspoloženja i pritisak međunarodne zajednice povećani su nakon Haririjevog ubojstva. Službeni Damask negirao je bilo kakvu umješanost u atentat u kojem je, pored bivšega premijera, poginulo još 18 ljudi.
XS
SM
MD
LG