Dostupni linkovi

Perišić u ponedeljak ide u Hag


“Nemam nikakvu dilemu da izađem pred ma kakav sud, a pogotovu Međunarodni u Hagu, jer to je jedini način da stanem u odbranu svoje časti, ugleda vojske i dostojanstva naroda i da kroz iznošenje saznanja sa kojima raspolažem dam svoj doprinos rasvetljavanju istine”, saopštio je general Momčilo Perišić, napominjući da je odluku o predaji doneo bez uticaja sa strane i po sopstvenoj savesti.

Tužilaštvo Haškog tribunala potvrdilo je podizanje optužnice ali nije obelodanilo njene detalje. Agencija Beta, međutim, saznaje da optužnica Haškog tribunala tereti bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije za zločine u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici. Ranije je pominjana mogućnost da Haški tribunal istražuje eventualnu odgovornost Perišića za zločine na mostarskom području 1992. godine u vreme kada je zapovedao hercegovačkim korpusom JNA.

Perišić je, takođe, pred Županijskim sudom u Zadru u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog granatiranja ovog grada 1991. godine. Za vojnog analitičara Zorana Dragišića optužnica protiv Perišića nije iznenađenje kao ni njegova dobrovoljna predaja.

“Bilo bi možda veće iznenađenje da general Perišić nije optužen s obzirom na činjenicu da u najkritičnijem periodu ratova na prostoru biviše Jugoslavije bio načelnik Generalštaba tadašnje Vojske Jugoslavije, koja je prema navodima Tužilaštva Haškog tribunala bila umešana praktično u sve vojne operacije od Zadra, Vukovara, Dubrovnika, Sarajeva pa nadalje. Tako da bi bilo potpuno nelogično i neočekivano da su niže starešine bile pozivane na odgovornost a da sam načelnik Generalštaba nije bio pozvan. Najverovatnije reč je o komandnoj odgovornosti jer ne verujem da postoji neki osnov drugi za odgovornosti kad je u pitanju general Perišić, ali mislim da je i optžnica ali i samo njegovo ponašanje, dakle, dobrovoljni odlazak u Haški tribunal nešto što je očekivano.”

Pojedini mediji tvrdili su proteklih dana da je Perišić poslednji sa liste optuženih pred Haškim tribunalom za čije izručenje je neposredno odgovorna Vlada Srbije. Ministar pravde Zoran Stojković, međutim, nije mogao niti da potvrdi niti da demantuje ovakve navode.

“Verujte ja nemam nijedan drugi podatak, da li ima još neka ne mogu da vam tvrdim. Možda ima indicija i mislim da ima još jedna ali možda i nema jer ništa nismo dobili, poslednja je bila Perišićeva. Po podacima koje ja imam možda postoji mogućnost još za jednu ali ja nisam siguran. Za ovo znam jer dobijena je optužnica i general je juče rekao, hoće da ide dobrovljno, čak je i dao saopštenje.”
XS
SM
MD
LG