Dostupni linkovi

Makedonsko-kosovsku granicu definisati pre rešenja statusa


Premijer Makedonije je rekao kako ce se razgovori o tom pitanju voditi u skladu sa Rezolucijom 12 44 Ujedinjenih nacija, te je zatrazio konstruktivan pristup svih strana:

“Ukoliko svi budemo konstruktivni i pragmatnicni i ukoliko demarkaciju svedemo na tehnicko pitanje i Beograd ce biti zadovoljan, jer bi time bio potvrdjen nas dogovor sa Srbijom i Crnom Gorom iz februara 2001. godine i zato sto bi se tako ispostovala rezolucija 1244 i omogucilo da i Beograd i privremena kosovska Vlada ucestvuju u istom svojstvu u tim razgovorima”.

Soren Jesen Petersen je ocenio da se granicno pitanje mora resiti do pocetka razgovora o konacnom statusu i kroz dijalog:

“Ovo pitanje nece ostati nereseno do pocetka razgovora o konacnom statusu Kosova. To zahteva direktan dijalog izmedju Skoplja i Pristine, ali istovremeno i Beograd mora biti informisan o tim razgovorima”.

Premijer Kosova Ramus Haradinaj se nakon radnog rucka sa makedonskim kolegom zalozio da se pitanje demarkacije resi u razgovorima izmedju Pristine i Skoplja:

“Kosovo izrazava spremnost da Pristina i Skoplje postignu dogovor o demarkaciji u odgovarajucem vremenu, u okviru resavanja mnogih pitanja. Ali vazno je da postoji dobra volja i sve ide u pravcu jos bolje saradnje izmedju Kosova i Makedonije”.

Prethodno je Kosovo odbacilo sporazum Beograda i Skoplja o granici kojim se Kosovu oduzima vise od 2 hiljade hektara zemlje, stoga Makedonija zahteva da se sto pre resi pitanje demarkacije.

Buckovski je rekao da ga ohrabruje to sto na Kosovu niko ne osporava postojecu administrativnu granicu:

“Mislim da je u interesu Kosovara i albanskih politicara da se pitanje granica sto pre zatvori, jer smatram da je uz stabilniju Makedoniju veca sansa da se kosovska vlast pokaze kao faktor stabilnosti u regionu”.

Makedonski premijer je u Pristini otvorio trgovinsko predstavnistvo Makedonije, koje treba da pomogne inteziviranju ekonomske saradnje.
XS
SM
MD
LG