Dostupni linkovi

Rasim Delić uvjeren da će “pravda pobijediti”


Penzionisanog generala i ratnog komandanta Armije BiH, Rasima Delića, sa sarajevskog aerodroma ispratilo je oko tri stotine njegovih ratnih saboraca i prijatelja. Nadaju se, kako kažu, da će se dokazati kako Delić nije kriv za bilo koji zločin, pa ni po komandnoj odgovornosti za zločine nad civilima koje je za vrijeme rata u centralnoj Bosni počinila jedinica “El Mudžahid”, a kako se navodi u optužnici Haškog tribunala protiv Delića.

Predsjednik federalne komisije za traženje nestalih, Amor Mašović:

“Ne mogu se zaista oteti utisku da su ovdje u pitanju neke zaista, zaista velike igre. Neke moćne zemlje u svijetu, podizanjem optužnice protiv komandanta Armije Republike BiH, nastoje konačno diskreditirati Haški tribunal u očima žrtava. Jer, mi to svi jesmo bili. Ovo nema veze ni sa komandantom Rasimom Delićem, ni sa svima nama.”

Predsjednik Udruženja Zelene beretke, Muhamed Švrakić:

“Slanje, odnosno poziv generala i dizanje optužnice protiv njega je samo dokaz da ne može NATO i neće NATO da uhapsi Radovana Karadžića i Mladića.”

Jedan od ratnih komandanata Prvog korpusa Armije BiH, Vahid Karavelić:

“Oficiri i generali Armije BiH nikada, ni u jednom trenutku, nisu imali ni u pomisli da planiraju, a kamoli izvršavaju ratne zločine. Što se ratnih zločin pojedinačno desio negdje, to je sad stvar neposrednog izvršioca, za razliku od druge dvije vojske i njihovih oficira i generala, koji su izvršavali odluke secesionističkih vlada, koji su planirali zločine etničkog čišćenja itd.”

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović:

“Da ipak pomenem da je pola našeg naroda istjerano iz njihovih kuća silom, da su desetine pobijeni, da su desetine ostalo civilnih i ratnih vojnih invalida, da su desetine hiljada žena silovane, da su užasno nasilje prošle, da bi se iz tog naroda pravila Armija BiH i da je ta armija po svakoj logici trebala da se pretvori u jednu osvetničku armiju, a njeni zločini su se sveli na incidente. Zato je zaslužan gospodin Rasim Delić, general.”

Rasim Delić, prije ulaska u avion, kazao je kako je uvjeren da će "pravda pobijediti". U njegovoj pratnji je i ministar unutarnjih poslova Federacije BiH, Mevludin Halilović, koji treba Haškom tribunalu dodatno obrazložiti garancije federalne Vlade za Delićevo privremeno puštanje na slobodu do početka suđenja.
XS
SM
MD
LG