Dostupni linkovi

Neumski igrokaz


Četiri od pet političkih stranaka koje čine većinu u Parlamentu BiH saglasile su se, tokom sastanka u Neumu, da Partija demokratskog progresa i dalje ostaje u vlasti. Predsjedavajući Vijeća ministara, Adnan Terzić:

“Ja sam tu da rješavam stvari onako kako zahtijeva parlamentarna većina. I ako su se dogovorili da PDP ostane u vlasti, ja nemam tu šta da biram.”

Terzić je prije dva dana najavio kako će smijeniti Mladena Ivanića, jer “koči reformske procese”. Međutim, nakon dogovora u Neumu ova najava ne izgleda lako provodiva:

“Sad je ostalo da vidim sa PDP-om hoće li ovi ministri ostati u sastavu Vijeća ministara, ili će eventualno PDP ponuditi neka nova rješenja. Mislim u sljedećih par dana da ćemo i to završiti.”

Jedan od čelnih ljudi državnog parlamenta, Nikola Špirić, smatra da nije bitno hoće li Ivanić ili neko drugi biti ministar vanjskih poslova BiH:

“Svejedno hoće li Mladen ili neko mjesto Mladena. Mladen je taj koji u PDP-u osmišljava koncept, ako ga uopšte ima. Znači, sasvim je svejedno. Evo, oni kažu nećemo da učestvujemo u Vladi RS-a, građanima pričaju kako ne daju oni RS nizašto, žele da učestvuju na državnom nivou.”

Nema logike između Terzićevog stava o Ivanićevoj partiji kao parlamentarnoj većini i o njemu kao kočničaru reformi, naglašava lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik:

“Ja mislim da Terzić lupa, da on ne zna unutrašnje odnose u PDP-u i da to nije tačno. Ali, u svakom slučaju, on pokušava da unese neki razdor u PDP, smatrajući da je on neka važna faca koja može da u tom pogledu nešto uspije. Mislim da apsolutno netačno govori.”

Opozicione partije, inače, sumnjaju u iskrenost izjava predstavnika partija na vlasti kako je kriza neumskim zaključcima riješena. Predsjednik Nove hrvatske inicijative, Krešimir Zubak, ističe:

“Ja mislim da je to samo još jedna u nizu predstava, odnosno igrokaza. Da imalo drže do svog osobnog dostojanstva, ne bi se tako ponašali. Kako u ovoj državi niko nikome ne odgovara, niti narodu, niti biračima, niti Visokom predstavniku, niti Visoki predstavnik bilo kome u BiH, onda je ovo ponašanje nastavak jednog prirodnog stanja u kojem se BiH nalazi već desetak godina.”

Marko Tadić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke:

“Očito je da je cilj stranaka koje su se sastale očuvati vlast i zadržati se na vlasti do sljedećih parlamentarnih izbora. Evidentno je da oni međusobno ne mogu čak ni razgovarati, a kamoli postići sporazum o nekim bitnim političkim pitanjima BiH. Prije svega se tu misli na promjene Ustava BiH, bez kojih BiH nema nikakve budućnosti. Isto tako, oni nisu spremni razgovarati ni o ozbiljnim promjenama Izbornoga zakona, a bez promjena Izbornoga zakona nema, u biti, mogućnosti značajnije promjene u politčkim odnosima u BiH. Dakle, ja mislim da su oni svoj cilj postigli, da su se vjerojatno dogovorili o modalitetima ostanka na vlasti, uz možda neke manje žrtve koje neće biti neprihvatljive ni za jednu stranu.”

Nezavisni poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Sead Avdić:

“Ovo je prvi susret parlamentarne većine u protekle dvije i po godine. Aferim na tome. Ali, s obzirom da nikakav pisani dokument nemamo iz Neuma, njegovi dometi su, po meni, nikakvi - samo je to bio dogovor o produženju agonije i funkcioniranja ove vlasti. Mislim da je ovo dio jednog vješto smišljenog scenarija koji je osmišljen u RS-u - kako napraviti blokadu tri do četiri mjeseca funkcioniranja BiH i samim time ponovo ublažiti, usporiti, onemogućiti ispunjavanje uslova za početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.”

Ponovo, Milorad Dodik:

“Jednom je Neum došao glave BiH - u poznatoj aferi prije dvadesetak godina. A mislim da asocijacija apsolutno nije slučajna i nije bez osnova. Partije koje su imale priliku da prethodne dvije, tri godine pokažu šta i kako sarađuju, odjednom su se sjetile Neuma - da tamo nešto prigovaraju i dogovaraju. I apsolutno je jasno da je svaka vrsta njihovog dogovora motivisana unutarstranačkim grupnim interesima političkih struktura koje stoje iza organizovanog kriminala u BiH.”

Sudionici neumskog skupa najavili su da do opštih izbora mogu stvoriti drugačiji okvir za funkcionalniju državu BiH. Ti izbori su naredne godine.
XS
SM
MD
LG