Dostupni linkovi

Crnogorska opozicija protiv prijedloga o savezu nezavisnih država


Neozbiljni crnogorski političari kojima je važnije da obezbijede imunitet od poštovanja Ustavne povelje, upozorava predsjednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić, novim prijedlogom o stvaranju saveza nezavisnih država, uvode nas u zonu dodatne nestabilnosti.

“Srpska narodna stranka poziva predsjednika Vlade Srbije i predsjednika Srbije da odbace najnoviji predlog Mila Đukanovića i Filipa Vujanovića i usmjere ih da rješenje za probleme koje nepotrebno izazivaju u Crnoj Gori potraže u samoj Crnoj Gori. Najnoviji predlog predstavlja podmetanje “kukavičijeg jajeta” građanima i vlastima u Srbiji, a proizvodi direktnu nestabilnost u Crnoj Gori”.

I potpredsjednik najjače opozicione stranke, Socijalističke narodne partije, Srđa Božović uvjerenja je da Đukanović sebi pokušava da obezbijedi imunitet od međunarodnih potjernica za šverc duvana. Božović upozorava i na sljedeće:

“Treba naglasiti da trenutne političke elite, odnosno parlamenti država članica, niti aktuelne trenutne parlamenterne većine u tim skupštinama ne mogu sporazumno mijenjati državni status Srbije i Crne Gore”.

A lider Demokratske srpske stranke Božidar Bojović smatra da nije rečeno ništa što već podgorički režim više puta nije saopštavao, u pokušajima da skrenu pažnju sa kršenja Ustavne povelje:

“Ono što zabrinjava Demokratsku srpsku stranku, a trebalo bi i Crnu Goru i Evropsku uniju, jeste činjenica da Đukanović u stavovima nastupa vrlo sinhronizovano sa izjavama Hašima Tačija i albanskih ekstremista”.

I indipendističke opozicione stranke, Liberalni savez i Liberalna partija, kritikovale su prijedlog Podgorice o savezu nezavisnih država. Politički lider liberala Vesna Perović kaže da je riječ o za njih očekivanom novom Beogradskom sporazumum:

“Vidimo da je opet u pitanju neka nova savezna država, sa novom saveznom skupštinom, sa novim saveznim izborima, doduše posrednim, sa novom Vladom koja se neće zvati ni vlada, ni savet ministara, nego komisija sa komesarima, ali u svemu tome ne vidimo referendum i ne vidimo nezavisnu državu Crnu Goru koju nam taj isti Đukanović i Vujanović obećavaju već godinama. Mi ovo vidimo kao pokušaj nove prevare”.

Prema riječima predsjednika Liberalne partije Miodraga Živkovića ponuda predstavlja bespotrebno gubljenje vremena i opasnost da se dezavuiše javnost koja želi Crnu Goru kao nezavisnu državu:

“Umjesto jednog jasnog modela koji nudi država, a to je referendum sa jasnim pitanjem da li ste za nezavisnu državu, nudi se jedan hibridni model. Posebna opasnost ovakvog hibridnog modela što je ovo model koji je upućen kao predlog za pregovore. A mi znamo kakva su nam iskustav do sada bila kad crnogorski režim ode negdje da pregovara , da se u odredjenim tačkam popusti i tada umjesto onoga što želimo dobijemo nešto sasvim drugo”.
XS
SM
MD
LG