Dostupni linkovi

Najavljena dobrovoljna predaja Milana Gvere Tribunalu


Milan Gvero, nekadašnji zamenik komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića otputovaće u Hag u četvrtak 24. februara, u pratnji srpskog ministra uprave Zorana Lončara. Gvero je, kako se navodi u saopštenju Vlade, “naveo da želi da ispuni svoju obavezu u interesu države, naroda i svoje porodice”.

Vlada je istakla da će dati sve potrebne garancije da Gvero bude pušten na slobodu do početka suđenja, kao i da će dati svu potrebnu pomoć njegovoj porodici. “Vlada Srbije visoko ceni odluku generala Gvera da dobrovoljno ode u Haški tribunal i smatra da je ta odluka moralna i u interesu države”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da je, nakon odlaska generala Vladimirra Lazarevića, najavljena dobrovoljna predaja Milana Gvera, još jedan dokaz da SCG sarađuje sa Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije:

“Iako se Gvero vodi kao državljanin Bosne i Hercegovine njegova predaja u Srbji i Crnoj Gori predstavljaće značajan pomak u našim odnosima i sa međunarodnom zajednicom i sa Tribunalom posebno pre dobijanja Studije o izvodljivosti. Ja očekujem da i drugi optuženi postupe na isti način kao što su to učini Lazarević i Gvero.”

Zvanični Beograd neskriveno se zalaže za dobrovoljnu predaju haških optuženika. Šta će biti ukoliko se preostali među njima ne povedu za primerom dvojice generala, pitanje je na koje odgovor daje srpski ministar pravde Zoran Stojković:

“Sigurno će morati određene mere da se primene. Nemojte me pitati koje jer ne odlučujem ja o tome. Ali za sada postupak se odvija sasvim normalno. I ja bih molio u ime ove javnosti da ne preduzimamo nešto što može eventualno da koči jedan takav normalan odnos. Jer u ovom odnosu kažem ne da se čuva samo dostojanstvo građana, nego malo i dignitet ove države i njeno dostojanstvo u međunarodnim odnosima. Jel’ zašto bi moralo nekome i to u ovoj zemlji bude važnije na koji način mi ispunjavamo obaveze nego da li je ispunjavamo”.

Savetnik predsednika Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Jovan Simić kaže da činjenica da je reč o novoj optužnici potvrđuje njegovu najavu s početka godine da Hag sprema šest takvih optužnica, među kojima su još neka zvučna imena s prostora bivše Jugoslavije:

“Da se tri odnose na Haradinanija, Perišića i Boškovskog a ostalah tri, pretpostavljam da će to biti politički vojni vrh Bosne i Hercegovine i bošnjački i srpski, možda i hrvatski. Pazite, on nije bilo ni na jednoj optužnici to znači da je to jedna od novih optužnica. To je otprilike onih pet-šest generala o kojima se priča: Manojlo Milovanović, Tolimir, Gvero, Radanović ili Radosavljević, Marković, Miletić, tako nešto, što će reći da su oni verovatno dobili informaciju da su stupili u kontakt i da on hoće odmah da se preda. Mislim, to u svakom slučaju je dobra stvar da se vidi da taj način funkcioniše i da mi jednostavno hoćemo da sarađujemo. Sad, možda na taj način bi potvrdili da mi stvarno i ne znamo gde su oni ostali.”

Simić kaže da ne zna za koje je zločine Gvero optužen ali pretpostavlja da bi to moglo biti za granatiranje Sarajeva.
XS
SM
MD
LG