Dostupni linkovi

BEOGRAD / HAG


Vlada Srbije je najavila za četvrtak predaju generala Milana Gvera Haškom tribunalu.
Zvanično je saopšteno da je predaja dobrovoljna, a general Gvero je saopštio da odlaskom u Hag želi da "pomogne narodu i državi".
Taj penzionisani general je do 1992. bio oficir nekadašnje Jugoslovenske narodne armije zadužen za "moralno političko vaspitanje", kasnije i za informisanje a jedno vreme, početkom devedesetih, bio je i portparol Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu. U srpskim snagama u Bosni i Hercegovini je bio glavni oficir "Sektora za moral, informisanje i pravne poslove" i pomoćnik glavnokomandujućeg Ratka Mladića koji je kasnije optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine uključujući i genocid.
General Gvero je smenjen je zajedno sa osamdesetak svojih kolega 23. oktobra 1996. odlukom Biljane Plavšić, tadašnje predsednice Republike Srpske.
Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog tribunala za ratne zločine počinjene nakon 1991. na području bivše Jugoslavije je zvanično potvrdilo danas da je Milan Gvero optužen, kao i da je optužnica još ranije dostavljena vlastima Srbije, ali sadržaj optužnice do sada nije objavljen.
Vlada Srbije je objavila da "visoko ceni odluku generala Gvera da dobrovoljno ode u Haški tribunal i (da) smatra da je ta odluka moralna i u interesu države". Saopšteno je i to da će sa tim generalom u Hag otputovati Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
XS
SM
MD
LG