Dostupni linkovi

Smanjenje broja zaposlenih u Vojsci


“Moram da istaknem da je ovo smanjenje neophodno zbog smanjenih finansijskih mogućnosti Vojske, ali da sad ovim izmenama zakona to smanjenje će ići uz jedan socijalni program koji se svodi na to da će ljudima, uglavnom civilima, a radi se o 2.400 civila, moći da se da 12 bruto ličnih dohodaka i uz otkazni rok od tri meseca.”

Poslanici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije nisu podržali izmene zakona, smatrajući da se smanjivanjem broja zaposlenih ruši borbena sposobnost oružanih snaga. Inače raniji skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost nije podržao Predlog izmena Zakona o vojsci. Istovremeno ovaj Odbor je, kako kaže predsedavajući Borislav Banović, ministra odbrane Prvoslava Davinića zatražio:

“U vezi sa slučajem Topčider i pogibije vojnika, u vezi sa spekulacijama ili tvrdnjama da je Vojska krila neke od haških optuženika, i pojavljivanje jednog od telohranitelja kao oficira Vojske SCG mnogo tu stvar podgrijava i da bi bilo u redu da Odbor ima zvaničnu informaciju od ministarstva.”

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić odgovara:

“To je normalno u našim propisima koji je bio telohranitelj Ratka Mladića ne može da radi u Vojsci SCG. On je bio u okviru jedinice, nije on bio lični telohranitelj. On je bio u vojnoj policiji. Vojna policija obezbeđuje, jel’ tako? On radi ono što smo mi uradili ranije, odnosno što je urađeno pre nego što sam ja došao na ovo mesto, on je stavljen na jednu marginalnu poziciju i čovek radi. Šta sad da mu radimo? Da ga isteramo iz vojske samo zato što je nekada bio u policiji? Pa koliko ljudi treba da izađu iz vojske koji su bili u policiji u Vojsci Republike Srpske?
XS
SM
MD
LG