Dostupni linkovi

Meta na čelu


Gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić, obrazlažući zbog čega je podnio tužbu protiv pisca i publiciste Andreja Nikolaidisa, kaže da je prepoznao interes građana, jer su reakcije bile takve da se nešto moralo preduzeti:

“Građani su posebno reagovali na dio teksta koji na neki način unižava građane Herceg Novog. Sam grad je nazvan kao “balega od grada” i ono što piše ispod slike Herceg Novog da je “grad ubica”, “demona” itd., pa da je “grad metafora Pištinjaka” itd. Najvažnije je da su reakcije građana bile takve i intelektualaca koji su kazali: “Ukoliko Vi nešto nepreduzmete mi ćemo se samoorganizovat, pisat, tužit”.

Većina odbornika Skupštine opštine Herceg Novi, u kojoj vlast drže prosrpske stranke, podržala je gradonačelnika. U ovom slučaju sse ne radi o građanskoj parnici za klevetu, već je krivična prijava podnijeta državnom tužiocu Vesni Medenici, a gradonačelnik Mandić je precizirao što je navodeno u prijavi:

“ Pod jedan, izazivanje nacionalne, vjerske, rasne mržnje, zarez , razdora i netrpeljivosti pod broj jedan i pod broj dva izlaganje poruzi Srbije i Crne Gore i države članice”.

Mandić za sada nije mogao da precizira da li će Nikolaidisa tužiti i u Sarajevu, budući da je tekst objavljen u “Slobodnoj Bosni”, već će, kako je rekao, prvo sačekati reakciju crnogorskog državnog tužioca. Na drugoj strani autor teksta “Zašto Bosanci i Hercegovci treba da obilaze Herceg Novi”, kaže da se nada da će ga Novljani tužiti i sarajevskom Sudu:

“Prije svega, neka sastave tužbu i nekao to lijepo pošalju u Sarajevo, pa onda u Sarajevu i u Bosni, odakle su ti ljudi koje su iz Herceg Novoga izručili Karadžiću “pod nož”, neka to njima objasne kako sam povrijedio ugled Herceg Novog i Crne Gore, a ne sami sebe da kuraže tamo na Skupštini grada i da čestitaju i aplaudiraju jedni drugima.Neka tuže u Sarajevo pa ćemo tamo da raspravimo i da vidim ko će se to iz Herceg Novoga tamo pojavit”.

Nikolaidis kaže da je komično da ga za širenje vjerske i nacionalne mržnje optužuju upravo oni koje je on kritikovao zbog takvih manifestacija. Budući da je očigledno da je riječ o nastavku hajke na njega koja može poprimiti i opasnije oblike, Nikolaidis dodaje:

“Ako je cilj da se ja otjeram iz Crne Gore i da zaćutim, ja ću javno upitati državne organe Crne Gore što će oni učiniti da me zaštite od crtanja mete na mom čelu”.

U zaštitu Nikolaidisa u novljanskom parlamentu stali su samo Socijaldemokratska partija i Građanska partija, ocjenjujući da je Nikolaidis proglašen krivim, jer ih podsjeća na ružnu prošlost, pitajući se zašto nijedna od srpskih stranaka nije reagovala na deportacijiu muslimana ih Herceg Novog '92.godine? Nekadašnji predsjednik Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije u Novom, publicista Mališa Marović za naš program kaže da Nikolaidisu zamjera samo na tome što nije smio kolektivizirati krivicu za zločine koji su počinjeni u tom gradu:

“Ne može se pledirati za inidvidualizacijom odgovornosti za zločine, a istovremeno anatemisati čitav jedan grad i njegovi žitelji. Takav pristup je pogešan. S druge strane, dali su krila onima koji imaju najmanje prava da brane ondašnju vlast u Herceg Novom i Crnoj Gori od odgovornosti za jedan tako strašan događaj koji nikada nijesu osudili, a imali su itekako prilike da to učine. Sam toga, nije tačna tvrdnja gospodina Nikolaidisa da niko iz Herceg Novog nije dizao glas povodom tog gnusnog zločina. Naprotiv, iz Herceg Novog, Opštinskog odbora tadašnje Socijaldemokratske partije reformista, odmah po saznanju za počinjeno nedjelo, potekla je inicijativa od poslaničkog kluba ove partije postavi poslaničko pitanje ministru unutrašnjih poslova i učini da se u njegovoj izjavi parlamentu Crne Gore objelodani otmica”.

A o sadašnjoj reakciji opštinskih vlasti Marović kaže:

“Sadašnja galama u Opštinskoj skupštini Herceg Novi, u kojoj većinu i vlast čine upravo sljedbenici one politike koja je i dovela do ovakvih zločina, predstavlja farsu i izraz neizmjernog cinizma”.
XS
SM
MD
LG