Dostupni linkovi

Jedinstven stav o Kosovu?


Nakon eksperimentalnog pristupa zvaničnog Beograda koji je podrazumevao koliko zvaničnih institucija, toliko zvaničnih politika prema Kosovu, nakon posete Tadića Kosovu i njegovog sastanka sa predstavnicima KFOR-a, ako je suditi prema stranačkim reagovanjima, ali i reakcijama premijera Koštunice, zvanični Beograd ponovo promoviše model politike sabornosti. To bi, prevedeno na politički jezik, značilo pronalaženje zajedničkog pristupa svih relevatnih političkih činilaca u Beogradu problemu Kosova. Na Dan državnosti Srbije Vojislav Koštunica je u Orašcu promovisao upravo tu politiku.

“Reč je o Kosovu i Metohiji. I kao što moramo biti sabrani i mudri prilikom donošenja novog ustava, moramo biti isti takvi u očuvanju Kosova i Metohije. Ali u tome moramo biti i odlučni, jer u svom naumu albanski secesionisti i neki njihovi međunarodni pomagači, računaju pre svega sa našom eventualnom kolebljivošću, u stavu prema ovom državnom pitanju.”

Da li to znači da će već zaboravljena kohabitacija na relaciji predsednik Srbije – Vlada zaživeti upravo na problemu Kosova i kosovskih Srba. O tome za naš program Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose kaže:

“Ono što je možda važnije, to je da ova poseta stavlja pred ozbiljnije pitanje samoga predsednika Tadića i Vladu Srbije. Hoće li oni oko ovog pitanja napraviti jednu čvršću koaliciju? Dakle, hoće li ona nesrećna kohabitacija ostati na pitanju Kosova, dakle jedan model funkcionalne saradnje? Ako se to dogodi, to onda znači da se otvara slična mogućnost i za ustav. Druga mogućnost je da zapravo sujete političara i borbe za njihove lične i partijske rejtinge prevladaju, pa da onda na primer Koštunica bude primoran da tu funkcionalnu saradnju traži sa radikalima.”

Janjić s druge strane smatra da same političke partije neće bitno promeniti svoj model ponašanja, odnosno pokušaj utrkivanja u popularnosti upravo u odnosu prema kosovskim Srbima.

“Više to čak nije ni loše. Ta vrsta utrkivanja za imidž sada tera partije, pošto je to zadat kriterij da minimum nabavljaju agregate, a svaka pomoć dole ljudima je dobra. A što se tiče političke scene, dakle međupartijski odnos neće ništa odlučiti nego da li će onemogućiti, to je ključno, Tadiću i Koštunici da naprave jedno funkcionalno savezništvo.”

Šef Koordinacionog centra Nebojša Čović, koji je takođe visoko pozitivno ocenio značaj Tadićeve posete Kosovu, zalaže se takođe za jedan zajednički pristup zvaničnog Beograda.

“Međunarodna zajednica može da proceni koliki je nivo bezbednosti posle napada na kolone, jajarenja po kolonama, kamenovanja kolona u kojima se nalazio predsednik Srbije. Ali mislim da su Tadićeve poruke vrlo dobre, vrlo pozitivne, i otvaraju mogućnost za nešto drugojačiji pristup koji moramo zajedno da postavimo kada je Kosovo i Metohija u pitanju.”

Janjić, međutim, primećuje:

“Sada svi hvale tu posetu, čak i oni koji su je opstruirali, na primer Socijaldemokratska partija, iako je probano da na terenu Oliver Ivanović i drugi izvedu seriju novih, da kažemo inicijativa, u toku i pred dolazak.”

Tadić se na Kosovu nije susreo sa predstavnicima albanskih institucija, što je svakako šteta, ali čak i po oceni KFOR- i međunarodne zajednice, veliki je uspeh KFOR-a da je predstavnike albanskih institucija na neki način ubedio da i pored toga ovakva poseta Tadića Kosovu znači najavu dijaloga zvaničnog Beograda sa predstavnicima albanskih institucija na Kosovu. Ostaje dilema, budući da je Tadić prilikom obilaska srpskih enklava ponovio da nezavisnost Kosova ne dolazi u obzir, da li je takva poruka samo ohrabrenje kosovskim Srbima koje bi ih čak moglo još udaljiti od uklapanja u realnost života na Kosovu i okrenuti više ka Beogradu u jednom nerealnom stepenu očekivanja, ili je Tadić to izrekao sa uverenjem koje je zasnovano na nekim tvrdim činjenicama i ima realno uporište nakon razgovora koje je predsednik Srbije imao ne samo prilikom posete Kosovu, već i u brojnim susretima sa međunarodnim zvaničnicima pre ove posete.

Na kraju ne treba zaboraviti da je Havijer Solana Tadićevu posetu Kosovu ocenio kao dobar početak. Početak čega, tumači se na različite načine.
XS
SM
MD
LG