Dostupni linkovi

Izabrana nova vlada RS


Republika Srpska danas je dobila novu vladu. Narodna skupština, sa 46 glasova za i 33 protiv, podržala je mandatara za sastav Vlade, Peru Bukejlovića, i kabinet koji je on predložio. U svom ekspozeu Bukejlović je taksativno nabrojao šta bi to RS trebala da uradi da bi, kako je rekao, u ravnopravnom pratnerskom procesu ušla u proces integracija:

“Dosljedno izvršavanje svih međunarodnih obaveza RS-a, odnosno BiH; vraćanje povjerenja u institucije RS-a većom efikasnošću i transparentnošću njihovog rada, te proaktivni stav Vlade RS-a prema institucijama na nivou BiH; kompatibilnost sa standardima Evropske unije u smislu ekonomskih ciklusa i ekonomske strukture; posljednja primjena standarda Evropske unije u smislu ljudskih prava i sloboda; dosljedna borba protiv korupcije i kriminala.”

Prema Bukejlovićevim riječima, kako bi se ispunila saradnja sa Haškim trubunalom, potrebno je pružiti snažnu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova u svakom obliku - i finansijski i logistički i politički:

“Saradnja sa Međunarodnim sudom za ratne zločine nije događaj, već proces koji će trajati dok god su na slobodi lica sa javne optužnice.”

U svom ekspozeu mandatar se nije puno osvrtao na ekonomsku problematiku, navodeći da će obaveze njegove vlade biti samo da izvršava ekonomsku politiku koju je usvojila prethodna vlada.

U predloženom kabinetu, koji je sastavljen po nacionalnom ključu, ima osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata. Prvi put u jednoj vladi RS-a nalaze se i dvije žene, ministrica finansija i ministrica za upravu i lokalnu samoupravu. Iz kabineta Dragana Mikerevića četvorica ministara su zadržala funkcije, i to ministri unutrašnjih poslova, odbrane, ministar za izbjegla i raseljena lica i ministar za turizam. Kako je ranije tvrdio Bukejlović, deset ministara su nestranačke ličnosti, dok su ostali ministri iz Srpske demokratske stranke i Srpske radikalne stranke.

Podršku danas izabranoj Vladi RS-a, kao što se očekivalo, dali su poslanici Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa, Srpske radikalne stranke, Kluba centra, te nekoliko manjih stranaka.

Jedina promjena u odnosu na prethodnu vladu je odlazak Stranke demokratske akcije u opoziciju.
XS
SM
MD
LG