Dostupni linkovi

Rugova dobio predlog ustava nezavisne države Kosovo


Americki pravnik Pol Vilijams (Paul Williams) iz organizacije "Javna medjunarodna grupa za zakon i politiku", predao je danas predsedniku Rugovi nacrt Ustava koji Kosovo definise kao nezavisnu drzavu. Vilijams kaze da je rad na Ustavu inicirao kosovski predsednik, te da ce proces nezavisnosti obuhvatiti sledece korake:

“Najpre je potrebno ispuniti standarde, pa onda resiti pitanje statusa, zatim doneti rezoluciju o statusu i usvojiti Ustav nezavisne drzave Kosovo”, kaze americki profesor Vilijams. Prema njegovim recima aktuelni Ustavni okvir je potrebno zameniti Ustavom.

“Ovo je veoma dobra vesta za Kosovo koja dolazi iz Sjedinjenih americkih drzava (SAD)”, ocenio je Rugova:

“Smatram da je sada veoma vazno da dobijemo Ustav Kosova. Predlog ce uci u parlament na usvajanje, a imacemo i nasu grupu eksperata koja ce raditi tom Ustavu”, kaze Rugova, dodajuci da ce Ustav biti spreman pre definisanja konacnog statusa.

Predsednik parlamenta Nedzat Daci je ocenio kako je Ustav vazan koliko i interesovanje nevladinih organizacija za to pitanje, ali i istakao da razlicite organizacije mogu imati samo savetodavnu ulogu:

“Ustav jedne zemlje koja postaje demokratska je ozbiljno pitanje i zahteva rad eksperata i profesionalnost na medjunarodnom nivou”, kaze Daci.

S druge strane sef UNMIKa Soren Jesen Petersen izjavio je da se na Kosovu ove godine desava jedan veoma vazan proces, a to je ispunjenje standarda, cija ce pozitivna ocena dovesti do razgovora o statusu:

“Ja ne komentarisem Ustav, vec podrzavam potrebu da kosovske institucije i drustvo budu spremni za razgovore statusu”, kaze Jesen Petersen.

Americki pravnik Pol Vilijams ce predlog Ustava nezavisne drzave Kosovo veceras predati i premijeru Kosova Ramusu Haradinaju. Organizacija "Javna medjunarodna grupa za zakon i politiku" sacinila je Ustav Avganistana i Bosne.
XS
SM
MD
LG