Dostupni linkovi

Sindikalnih 120 dosjea nelegalno privatiziranih preduzeća


Najveći dio preduzeća u Federaciji BiH privatizovan je javnim upisom dionica. U preduzećima koja su većinski privatizovana na ovaj način nije došlo do pokretanja proizvodnje, jer vlasnici dionica nemaju dvije osnovne poluge - kapital i znanje o korporativnom upravljanju. Jedan broj tih preduzeća neminovno će otići u stečaj.

Direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH, Rešad Žutić, tvrdi da je situacija malo bolja kada je riječ o tenderskoj privatizaciji:

“Kod tendera je nešto povoljnija situacija. Mi smo dosad 546 ugovora zaključili o prodaji, bilo u velikoj bilo u maloj privatizaciji, kompanija putem tendera. Rezultati elementarni su sljedeći: ostvaren je gotovinski priliv od 407 miliona konvertibilnih maraka, i to nije neki spektakularan rezultat. Međutim, možda je interesantnija i, po meni, puno vrijednija činjenica da su investitori koji su preuzeli tih 546 kompanija, kroz ugovore o preuzimanju kompanija, obavezni da investiraju u te kompanije preko milijardu i 100 miliona konvertibilnih maraka.”

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Edhem Biber, kaže da je najveći dio privatizacijskog postupka bio netransparentan:

“Bilo je dosta, nažalost može se i tako reći, i kriminala u procesu privatizacije, pa posljedice konkretnoga ovoga procesa, neuspješnog procesa, su uglavnom snosili radnici u preduzećima koja su bila objekat te privatizacije. U nekim slučajevima je to i procesuirano i dokazano, kao što su npr. “Žitoprerada” u Bihaću, sarajevski “Alhos” i još niz drugih firmi. Očekujemo zakon o reviziji privatizacije, gdje bismo mi pokušali bar djelimično da tražimo da se ispravi nepravda učinjena radnicima.”

Sindikalna komisija za ispitivanje korupcije u procesu privatizacije došla je do zaključka da je veliki broj ljudi, pretežno rukovodećeg kadra, iskoristio haotičnu situaciju tokom privatizovanja pojedinih preduzeća. Predsjednik Komisije, Amer Toskić:

“I prvo što su prigrabili većinski dio kapitala u postupku privatizacije sebi lično. Drugo, to su radili nelegalnim i nezakonskim metodama.”

Sindikat BiH prikupio je do sada 120 dosijea za preduzeća u kojima je, kako tvrde, privatizacija sprovedena nelegalno. Smatraju da je za neuspjelu privatizaciju odgovorna država, koja je na pogrešan način društveno vlasništvo pretvorila u državno. Edhem Biber:

“Preuzela, ustvari, vlasništvo radnika u svoje vlasništvo i ona je odgovorna za vlasništvo, odnosno kapital tih firmi. I ona je trebala, kao dobar domaćin, da vodi računa o dobroj privatizaciji, o dobroj tranziciji. Nažalost, vlast generalno nije se previše uključivala u sve to. Pustila je stihiju jednu u ovom procesu i rezultat toga je, i međunarodni faktori to kažu, da je proces privatizacije u BiH neuspješan.”

Direktor Federalne agencije za privatizaciju, Rešad Žutić, podsjeća da je bilo neuspješnih primjera i u tenderskoj privatizaciji:

“I mi smo već u 22 slučaja raskinuli ugovore sa kupcima zato što nisu izvršavali svoje obaveze, a za nekih 18 slučajeva je pokrenut postupak raskida zato što također investitori ne izvršavaju svoje obaveze. Kako će se završti, odnosno ishod tih pokrenutih postupaka vidjet ćemo. U toku je proces.”

U Federaciji BiH do sada je privatizovano oko 68 posto kompanija. U ovaj procenat uključena je samo jedna trećina državnog kapitala. Najveći dio državnog kapitala sadržan je u jednom manjem broju kompanija, takozvanom infrastrukturnom sektoru, koji, iako je predviđen, još nije ni pripremljen za proces privatizacije.
XS
SM
MD
LG