Dostupni linkovi

Tadić ispraćen incidentima


Po povratku iz manastira Visoki Dečani, autobus beogradska “Laste”, u kome su se nalazili domaći i strani novinari bio je zasut kamenicama, grudvama i jajima. Povređenih u ovom incidentu nije bilo, ali je napad s jedne strane pokazao raspoloženje lokalnih Albanaca prema gostima iz Beograda, a sa druge da ni sva vojna i policijska pratnja sa zemlje i vazduha ne mogu da garantuju bezbednost.

Drugog dana posete Kosovu nakon noćenja u Velikoj Hoči predsednik Tadić je posetio deo Orahovca u kome živi preostalih četiri stotine Srba od gotovo četiri hiljade koliko ih je bilo pre 1999. godine. Oni su se predsedniku požalili da punih pet godina ne izlaze iz kuća, da nemaju posla i da ne mogu da obrađuju svoje nadaleko poznata vinograde koje su uzurpirala njihove komšije Albanci. Praćen ovacijama, Tadić je Orahovčanima poklonio srpsku zastavu i obećao da će učiniti sve kako bi im olakšao život.

“Ja bih više voleo da odem sa konkretnim delima sa Kosova i Metohije, sa većim poboljšanjima života. Shvatajući realnost u kojoj jesmo, a najbolje je to naš sveštenik opisao jer je 400 metara odavde groblje ovog mesta, ovoga grada, na koje ne može ni da se kroči a nekamoli da se sahrane oni koji su preminuli. Tu situaciju u kojoj naš narod živi možda još slikovitije opisuje da ste morali ovde u Orahovcu u dvorištu, maltene u porti, da formirate novo groblje. Od težine tereta padaju i njegovi zidovi, potpore. I to je situacija u kojoj se mi u stvari nalazimo kao narod na Kosovu i Metohiji.”

Obilazak srpskih enklava na Kosovu Tadić je nastavio posetu bratstvu manastira Visoki Dečani. Odgovarajući na pitanje novinara da li će se tokom svog boravka na Kosovu sastati sa predstavnicima kosovske vlade i pre svih sa premijerom Ramušom Haradinajem, predsednik Tadić je odgovorio:

“Beograd politički ne vodi razgovore sa onima koji su osumnjičeni za ratne zločine. To ne mogu da radim ni u Prištini ni u bilo kom drugom gradu. Znači, sastaću se sa legitimnim predstavncima albanskog naroda kada međunarodne institucije kažu svoju reč.”

* * * * *

Kosovske institucije, politicke partije i analiticari ocenili su posetu srpskog predsednika Kosovu i njegove izjave tokom boravka u srpskim sredinama kao provokaciju. Ocenjuje se da recnik Borisa Tadica nece doprineti normalizaciji albansko-srpskih odnosa.

Vlada Kosova je ocenila kako je poseta Borisa Tadica, predsednika Srbije, Kosovu pokazala da on nije zainteresovan za kosovske Srbe, vec ih koristi za unutrasnjo-politicke interese. Portparol kosovske vlade, Arben Cirezi (Qirezi) kaze da je vlada od predsednika Tadica ocekivala da Srbe pozove da se ukljuce u rad kosovskih institucija, a ne da svojim izjavama prejudicira mnoga pitanja:

“Tadic je u obracanju srpskim gradjanima vise puta prejudicirao mnoga pitanja, sto ne sluzi poboljsanju njihovog polozaja, vec sluzi unutrasnjoj srpskoj politici”, kaze Cirezi.

On istice kako je Tadic trebao da Srbima objasni realnost, koja podrazumeva da kosovska vlada preduzima napore za unapredjenje zivota srpske zajednice, sto ukljucuje bezbednost i slobodu kretanja:

“Bez obzira na Tadiceve izjave, vlada Kosova ce nastaviti kurs reformi, tokom kojeg se ocekuje pocetak procesa resenja konacnog statusa, a kao rezultat tog procesa ubedjeni smo da Kosovo nikada vise nece biti deo Srbije”, kaze Cirezi.

Opozicija je posetu predsednika Srbije ocenila kao destruktivnu. “Takva poseta moze proizvesti samo nestabilnost”, kaze Enver Hodzaj (Hoxhaj) poslanik iz Demokratske partije Kosova:

“Radi se o provokaciji, i to pokazuje na koji nacin je Srbija u proslosti mogla da prenosi nasilje, dok je ovoga puta pocela da prenosi nestabilnost”, kaze Hodzaj, kritikujuci kosovske institucije zbog, kako je rekao, indiferentnog stava.

Analiticari kritikuju sto Tadic nije govorio o zlocinima koje su srpske snage pocinile nad Albancima te sto nije pozvao Srbe da ucestvuju u radu kosovskih institucija. Opsta je ocena da Tadic ne brine se o interesima kosovskih Srba vec je zainteresovan za rezultate buducih izbora u Srbiji.

Politicki analiticar Baton Hadziu (Haxhiu) istice da poseta Tadica predstavlja povratak u proslost i da je iskoriscena za politicke potrebe u Srbiji:

“Potrebno je promeniti takav mentalitet, a on ionako sluzi za unutrasnju upotrebu u Srbiji. Ne treba zaboraviti da je pamcenje Kosovara sveze, 12.000 je ubijenih, hiljade nestalih i hiljade drugih problema, koje je neophodno resiti kako bi se izgradili albansko-srpski odnosi, kaze Hadziu.

Prema recima Batona Hadziua, Srbija treba da prizna zlocine. “Ukoliko Srbija ne uputi izvinjenje, ne moze doci do procesa pomirenja izmedju Albanaca i Srba”, kaze Hadziu.
XS
SM
MD
LG