Dostupni linkovi

Pjongjang suspendirao nuklearne pregovore


Sjeverna Koreja i dalje vjeruje da su mulitlateralni pregovori o njezinom programu za proizvodnju nuklearne energije najbolji nacin za rjesenje tog pitanja, ali je prisiljena do daljnjega suspendirati svoje sudjelovanje u tim pregovorima dok se ne uvjeri da u njihovu svrsishodnost, objavila je danas drzavna televizija u Pjongjangu.

"Vec smo se odlucno povukli iz Medjunarodnog sporazuma o nesirenju nuklearnog oruzja i nastavili proizvoditi vlastiti nuklearni arsenal kako bismo se obranili od neskrivene namjere administracije predsjednika Busha da izolira Demokratsku Narodnu Republiku Koreju", navodi se u priopcenju drzavnog vrha, procitanom na sjevernokorejskoj televiziji.

Pregovori u kojima osim dviju Koreja, sudjeluju jos i predstavnici Sjedinjenih Drzava, Japana, Rusije i Kine, mjesecima se odvijaju usporeno i uz prekide. Iako nisu donijeli neki sustinski pomak, niti odvratili zabrinutost da bi totalitarni rezim u Pjongjangu mogao ovladati tehnologijom za izradu nuklearnog oruzja, sama cinjenica da se razgovara smatrana je napretkom.

Optimizam u tom pogledu potakao je i nedavni govor americkog predsjednika Georgea Busha o stanju nacije u kojem su stavovi o Sjevernoj Koreji i njezinom komunistickom rezimu bili neobicno blagi. Reagirajuci na danasnju objavu iz Pjongjanga, americka drzavna tajnica Condoleezza Rice rekla je kako ce njome Sjeverna Koreja uci u jos dublju medjunarodnu izolaciju.

Japanski premijer Junichiro Koizumi vjeruje da se pregovori ipak mogu obnoviti:

"Nastavit cemo kontakte s drugim zemljama kako bismo uvjerili vlasti Sjeverne Koreje da se razgovori trebaju nastaviti i da je u njihovom interesu da do toga dodje. Mislim da bi odricanje od proizvodnje nuklearnog oruzja bilo i u interesu Sjeverne koreje i regionalne sigurnosti", izjavio je japanski premijer Koizumi.

Vlasti u Pjongjangu su krajem prosloga ljeta odbile sudjelovati u cetvrtom krugu multilateralnih pregovora koji su se trebali odrzati u Pekingu. Potez se smatrao dijelom vec uobicajene sjevernokorejske igre toplo-hladno, u kojoj su do sada tamosnje vlasti prijetile i popustale kada bi im bili ponudjeni hrana ili lijekovi za izgladnjelo stanovnistvo. Danasnje odustajanje od nastavka pregovora nije nista novo, ali je nova prva sluzbena potvrda vlasti u Pjongjangu da vec raspolazu nuklearnim oruzjem.
XS
SM
MD
LG