Dostupni linkovi

SNP raskrstila sa nacionalizmom?


Sa četvrtog Kongresa Socijalističke narodne partije novi-stari lider najjače opozicione stranke Predrag Bulatović poručio je da je završen proces reforme te stranke koja prerasta u građansku partiju koja se zalaže za socijalnu pravdu okrenutu prije svega Crnoj Gori:

“Naša partija potvrđuje u svom vremenu do sada, a sada i ubuduće još više, potpunu utemeljenost u Crnu Goru i da se borimo za zaštitu interesa Crne Gore i njenih građana. Uvažavamo istoriju i tradiciju naše Crne Gore i njenu državnost, ali nas to još više uvjerava da Crna Gora i Srbija treba da budu u jednoj zajedničkoj državi, evropskoj državnoj zajednici Srbija i Crna Gora”.

Iako je još uvijek rano govoriti o dubinskoj transformaciji SNP-a, dio javnosti je uvjeren da je riječ o jasnom nagovještaju da je ta stranka, kako je već neko vrijeme nagovještavao Bulatović, raskrstila sa nacionalističkim strujama kako u stranci tako i unutar samog biračkog tijela i da se profiliše u tipičnu građansku partiju čije je područje djelovanja vezano isključivo za Crnu Goru, iako se zalažu za očuvanje zajednice sa Srbijom. Pozdravljajući zaokret u politici SNP-a, predsjednik Savjeta Grupe za promjene Svetozar Jovićević misli da će SNP morati da napravi još jedan krupan korak u tom smislu, a tiče se stava prema državnom pitanju, makar to u jednom trenutku značilo gubljenje dijela članstva:

“Taj krupan korak jeste da mi uvažavamo činjenicu da veliki dio Crne Gore misli drugačije i mi to poštujemo, smatramo to legitimnim i spremni smo da o nizu stvari koje su nam zajedničke razgovaramo i spremni smo da ne gledamo sa isključivošću na tu drugu mogućnost i spremni smo da u jednom dogovoru dođemo do rješenja ili do načina ili do procedure kojim će se to krupno pitanje na miran i civilizovan način razriješiti”.

I prema riječima portparola Demokratske partije socijalista Predraga Sekulića, vladajuća stranka pozdravlja zaokret u SNP-u, koji je jasna naznaka raskrštanja sa nacionalizmom i podizanja nivoa građanske svijesti:

“Ipak je stvoren drugačiji demokratski ambijent u Crnoj Gori i nema nikakvog razloga da jedna jaka partija, kakva je Socijalistička narodna partija jeste, ide ka nacionalističkim vodama”.

Distanciranje do desno orjentisanih prosrpskih stranaka nesumnjivo će uticati na gubitak podrške dijela nacionalističkog biračkog tijela, ali građanski orijentisanoj Socijalističkoj narodnoj partiji to ostavlja prostor za prikupljanje novih pristalica, prije svega kod onih političkih stranaka i subjekata u čijem biračkom tijelu ima onih koji nijesu za samostalnu Crnu Goru, iako je to zvanična politika njihovih lidera. Imajući u vidu istraživanje javnog mnjenja, to bi dijelom mogle biti pristalice Demokratske partije socijalista prosrpske orijentacije, kao i simpatizeri nevladine organizacije Grupa za promjene koja je najavila učešće na sljedećim izborima. U Socijalističkoj narodnoj partiji za sada nijesu željeli da prave takve procjene. Na naše direktno pitanje čije bi sadašnje biračko tijelo moglo ugroziti novi politički kurs SNP-a, direktor Medijskog centra te stranke Dragan Koprivica odgovara:

“Socijalistička narodna partija Crne Gore sve što je imala da kaže u svom jednom kontekstu juče je i saopštila na IV. Kongresu”.

U Demokratskoj partiji socijalista su bezbrižni i, kako kaže portparol Sekulić, ne strahuju za svoje biračko tijelo:

“Podsjetiću, da mi i SNP imamo dijametralno suprotstavljeno mišljenje kada je u pitanju državno-pravni status Crne Gore, tako da ne mislim da SNP ima nešto da traži u biračkom tijelu DPS-a”.

Svetozar Jovićević, na drugoj strani, smatra da je realno da bi reformisana Socijalistička narodna partija nadomijestak za gubitak svog, nacionalno radikalnijeg biračkog tijela ,sada mogla imati i u dijelu DPS pristalica ili simpatizera Grupe za promjene:

“Da li će to biti dio birača iz DPS-a ili simpatizera Grupe za promjene to je manje bitno. Vrlo je bitno da se na sceni pojavi ili profiliše jedna nova demokratski orijentisana društvena snaga koja je spremna na dijalog, koja je spremna da uvaži i drugačija mišljenja i koja je spremna da ta krupna sporna pitanja razriješi na jedan demokratski način”.
XS
SM
MD
LG