Dostupni linkovi

Strah od Bagzija


Dejan Mileniković Bagzi, optužen za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića, smešten je u ćeliju najbolje čuvanog bloka beogradska Centralnog zatvora gde postoji 24 časovni video nadzor, a pored kamera na njega danonoćno motri i osam čuvara. Ako je verovati izvorima dnevne štampe koja ga je okarakterisala kao veoma važnog svedoka, po dolasku u zatvor supruzi je rekao da strahuje za svoj život jer zna da bi mnogi voleli da ga ućutkaju.

Miloš Vasić, novinar nedeljnika Vreme, kaže za naš program da je Bagzi potencijalno važan svedok jer bi, ukoliko reši da progovori, mogao da objasni kretanje vođa zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića pre njihove pogibije u sukobu sa policijom, kao i atentat na Đinđića kod hale Limes u kom je bio glavni akter.

“Možda Bagzi zna još neke stvari. On sigurno zna svašta o transnacionalnom organizovanom kriminalu čim je mogao više od godinu dana da sakriva po Grčkoj. On zna svašta o parama. On bi mogao da zna čitav niz raznih zanimljih stvari. Ali ono što je najvažnije to je što Bagzi zna kakve su mu nagodbe nuđene telefonom u vreme neposredno pre njegovog hapšenja. Tu dolazimo na onaj sporni presretnuti razgovor između Bagzija i njegovog advokata, jer ako je istina to što u tom transkriptu stoji, a to će morati da se ispita, onda to može da dovede do pada Vlade. U tome je značaj Dejana Milenkovića.”

Vasić je u Vremenu objavio transkripte prisluškivanih razgovora u kojima advokat savetuje Milenkovića da na sudu svedoka-saradnika Ljubišu Buhu Čumeta označi kao naručioca ubistva bivšeg pripadnika Državne bezbednosti Momira Gavrilovića. Srpska štampa piše da je transkript razgovora dostavljen tužiocu i da njegova sadržina može biti vrlo neprijatna za neke ljude u državnom vrhu. Ovo se pominje u sklopu priče da jedna od dve polarizovane struje u Srbiji Bazgija pokušava da iskoristi za podrivanje optužnice, dok je, kako se spekuliše, druga zainteresovana da njegov iskaz bude potpuna potvrda optužnice, a i jedna i druga strana spremne su da mu daju status svedoka-saradnika.

Rajko Danilović, advokat porodice Đinđić, smatra da Bagzi može biti koristan, međutim ne i veoma važan za postupak:

“Ali za one koji bi hteli da Bagzi laže na sudu i da sakrije ono što verovatno zna, za te ljude Bagzi je veoma opasan. Čak i ako uzme ulogu svedoka-saradnika i saopšti ono što verovatno zna, ne isključuje se mogućnost da bi moglo doći do proširenja optužnice. Znači moguće je da bi Bagzi mogao da ukaže na nekoga ko je na nekom sastanku ili negde bio gde je doneta odluka da se izvrši atentat na premijera. Znači to je taj strah od Bagzija.

Đorđe Mamula, član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, funkcioner vladajuće Demokratske stranke Srbije, kaže da komentari suđenja u štampi predstavljaju vrstu pritiska na sud i smatraju da je spekulacijama nepotrebno podignuta tenzija povodom Milenkovićevog pojavljivanja.

“Mislim da je ta priča iskonstruisana jer stalno se fikcije nude kao činjenice, podela, ova struja, ona struja. Ne može jedan postupak zavisiti od jednog optuženog. Svedoci ili okrivljeni nisu uvek najjači dokaz u krivičnom postupku. Mislim da su materijalni dokazi tu veoma bitni, veštačenja, tako da pridavati značaj jednom optuženom u zbiru svih ostalih, mislim da je senzacionalizam koji nas prati već dosta dugo u štampi, medijima.”

O tome ko kroz medije vrši pritisak na sud, Mamula kaže:

“Pretpostavljam neki politički krugovi koji računaju verovatno da se vrate na političku scenu time što bi ohrabrivali javnost nekim spekulacijama o tome ko stoji iza atentata kako bi u tome videli ponovo svoju šansu. Mislim da im je tragedija Zorana Đinđića i porodice Đinđić na poslednjem mestu i da su rukovođeni isključivo svojim interesom.”

Međutim, Miloš Vasić kaže da je ipak očigledan sukob dve struje po pitanju suđenja:

“Jedna struja je za to da se rasvetli potpuno atentat na Đinđića i njegova pozadina i da se to dovede do svog normalnog pravosudnog kraja, a druga struja naravno od samog početka nastoji da podrije, poljulja tu optužnicu i meni je jako žao što je ta struja trenutno preovlađujuća u izvršnoj vlasti i tu možemo slobodno da uračunamo i vrh policije.”

O toj drugoj struji advokat Rajko Danilović kaže:

“To su ljudi koji imaju toliku snagu i uticaj da mogu da smenjuju pre vremena specijalnog tužioca, koji su atakovali na sud, koji su organizovali furiozni napad advokata na početku suđenja, koji su ad hominem napadali sudije, veće, predsednika suda, tužioca. Prema tome, to su ti isti ljudi. Oni su danas u vlasti i to u onom delu vlasti koja je takozvana represivna vlast.”

Bilo kako bilo, Dejan Milenković Bagzi polovinom februara trebalo bi da se pojavi pred sudom i jedno je sigurno - ili će tada mnoge sadašnje spekulacije biti potvrđene, ili će jednostavno pasti u vodu.
XS
SM
MD
LG