Dostupni linkovi

Podgorica tvrdi da nije prekršila sporazum o slobodnoj trgovini sa BiH


“Vrijeme je da se sazove trilaterlni sastanak vlada Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, uz posredovanje predstavnika Evropske unije, da bi konačno počela realizacija ideje Pakta stabilnosti o zapadnom Balkanu kao zoni slobodne trgovine”, rekao je Nebojša Medojević, izvršni direktor Grupe za promjene, komentarišući odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da ukine nulte carinske stope na uvoz brašna i piva iz Crne Gore i Srbije zbog, prema sopstvenom obrazloženju, odluke crnogorske Vlade iz oktobra prošle godine da na period od dvjesto dana uvede carine na uvoz brašna od 30%. Medojević ističe činjenicu da su sve zemlje regiona međusobno sklopile ugovor o slobodnoj trgovini, ali da se toga niko ne pridržava, već vlade donose jednostrane odluke. “I ova odluka bosanskog Vijeća ministara je donesena jednostrano, bez uvažavanja širih implikacija koje će imati na slobodnu trgovinu u regionu, vjerovatno kao rezultat pritiska domaćih proizvođača koji nijesu sposobni da izdrže konkurenciju, čak ni firmi iz susjedstva koje se ni same ne mogu pohvaliti naročitom konkurentnošću”, rekao je Medojević.

“Slabašna bosansko-hercegovačka privreda nije još uvijek sposobna da izdrži konkurenciju u određenim oblastima, čak ni regionalnih konkurenata. Očigledno da će se ovaj problem morati riješavati na regionalnom nivou. Moraće se otvoriti ovo pitanje na nekom većem nivou: da li kroz proces asocijacije i stabilizacije, da li kroz Pakt stabilnosti, ali je sasvim izvjesno da postojanje kartela koji kontrolišu ekonomiju, koji imaju monopole i finansiraju političke partije, a bliski su sa centrima organizovanog kriminala, sasvim sigurno će nanositi štetu onim, da kažem, poštenim preduzetnicima, ljudima koji žele da slobodno trguju u regionu i da tako otvaraju nova radna mjesta i smanjuju siromaštvo i u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini”.

“Neophodno je iskreno pristupiti riješavanju ovog problema i pri tom potražiti pomoć i međunarodne zajednice koja bi sigurno pomogla da nam granice postanu otvorenije za kretanje robe”, smatra Žarko Rakčević, vlasnik crnogorskog “Monte mlin”-a, koji kaže da je poljoprivreda i inače predmet jake zaštite i to ne samo na Balkanu, već i u Evropskoj Uniji i ukupnoj svjetskoj trgovini, tako da se oko nje najčešće i lome koplja:

“Moram reći da je situacija, kada je u pitanju brašno i poljoprivreda, zaista vrlo kompleksna i komplikovana. Velike su zaštite, velike su subvencije i mislim da će u toj oblasti upravo najkasnije i među posljednjima zaživjeti to slobodno tržište. Nama odgovara otvoreno tržište, zato što nam naša tehnologija obezbjeđuje konkurentnost”.

Rakčević inače smatra da je konkretan problem nastao zbog hiperprodukcije pšenice u Srbiji prilično lošeg kvaliteta, koja zbog niske energetske vrijednosti ne može da izađe na zapadnoevropsko tržište:

“Sasvim je sigurno da je robna razmjena između Bosne i Hercegovine i Crne Gore minimalna, posebno kada je u pitanju brašno. Radi se o nekoliko desetina tona. To je zaista minimalna količina i sasvim je sigurno da tržište Bosne i Hercegovine i poljoprivredni proizvođači Bosne i Hercegovine na jednoj strani i poljoprivredni proizvođači iz Crne Gore, odnosno mlinska industrija Crne Gore nijesu ugroženi međusobnom komunikacijom. Problem je nastao zbog hiperprodukcije iz Srbije”.

"Crna Gora nije prekršila Sporazum o slobodnoj trgovini sa Bosnom i Hercegovinom i nije bilo osnova za kontramjere", ocijenila je danas crnogorski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Gordana Ðurovic, koja je dodala da zvanicna odluka vijeca ministara BiH jos uvijek nije stigla.

"Očekujemo punu informaciju na osnovu koje ćemo zauzeti konačan stav. Na osnovu toga ćemo predložiti dijalog o utvrdjivanju činjenica i svemu onome što će doprinijeti normalnoj trgovini", rekla je Đurovićeva koja je nakon usvajanja oktobarske odluke o uvodjenju zastitnih mjera na 200 dana, izražavajući dalju privrženost Vlade liberalnom konceptu rekla da se ne radi o povećanju carina, već o mjerama radi prevazilaženja trenutnih problema.
XS
SM
MD
LG