Dostupni linkovi

Bagzi u Beogradu


Prvu informaciju o izručenju Dejana Milenkovića Bagzija, optuženog za učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića, za naš radio saopštio ambasador Srbije i Crne Gore u Atini Dušan Bataković. On je kazao da je ekipa odeljenje Interpola Srbije i Crne Gore preuzela Milenkovića, te da je avion poleto u 12 časova po grčkom vremenu. Čujmo kako je Bataković odgovorio na naše pitanje zašto je procedura izručenja potrajala neuobičajno dugo:

“Imajući u vidu uobičajne procedure u Grčkoj ovo i nije trajalo toliko neobičajno dugo. Jedini razlog izvesnog produženja je to što su papiri iz suda u Solunu do suda u Atini koji je bio nadležan za konačnu ekstradikciju pu tovali mesec dana.”

A direktor Uprave za zatvorske sankcije Dragoljub Lončarević potvrdio je da je Dejan Milenković sproveden u Okružni zatvor u Beogradu. On je precizirao da je Milenković u Centralni zatvor stigao u 14.30. Nije, međutim, tajna da su ovdašnji mediji u više navrata navodili kako se sa Milenkovićevim izručenjem oteže kako bi on bio pripremljen za svedočenje na procesu optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Ministar pravde Zoran Stojković za naš program povodom medijskih spekulacija da se iza izručenja Milenkovića zapravo vodi borba oko smenjivanja specijalnog tužioca Jovana Prijića, koji bi Milenkoviću mogao da da status svedoka-saradnika, kaže:

“Odluka o postavljenju specijalnog tužioca je u nadležnosti republičkog tužioca, a ja to mogu protumačiti samo krah određenih krugova.”

Kojih ?

“Pa ne znam, evo čujete, javljaju se raznorazni ljudi i paniče. Ja lično ne znam ništa o tome.”

Ostaje, međutim, činjenica da bi Milenković, ukoliko dobije status svedoka saradnika mogao da igra značajnu ulogu u procesu optuženima za ubistvo Đinđića, te da bi mogao da potvrdi ili demantuje neke od ključnih tačaka optužnice. Advokat porodice Đinđić Rajko Danilović, smatra da bi Milenković u svojstvu svedoka-saradnika mogao da utiče na proširenje optužnice na još neka lica koja su učestvovala u organizaciji i ubistvu Đinđića:

“Za ovakav moj zaključak imam dokaz u tome što su na neprimeren, nečuven i nepoznati dosad način, sadašnje vlast atakovale i atakuju na specijalnog tužioca gospodina Jovana Prijića. Jedini koji može da mu da takav status, Bagzijev, upravo pomenuti tužilac pa primena svih mogućih i nedozvoljenih sredstva da se on ukloni sa tog položaja upravo govori o takvoj mogućoj ulozi Bagzija u postupku.

Analitičar nedeljnika “Vreme” Miloš Vasić ističe da trenutni razvoj događaja u dokaznom postupku očigledno nekome ne odgovara te otuda i pokušaj da se smeni Jovan Prijić.

“Neko se uspaničio. Tu je naravno i slučaj Dejana Milenkovića Bagzija od značaja jer se sad u kazuje prilika da u dokazni materijal uđu čuveni Bagzijevi razgovori iz juna meseca pred hapšenje u Grčkoj, kojima se njemu čine razne vrlo zanimljive ponude. Da bude svedok-saradnik naravno, ali pod nekim uslovima, a to je da u svom svedočenju laže i krivo optuži nevine ljude.

Naposletku portparol Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić kaže da bi izručenje Dejana Milenkovića Bagzija moglo odložiti nastavak suđenja koje je zakazano za 14. februar za nekoliko dana, zbog vremena koje je neophodno da se pripremi odbrana.

“Izručenje Dejana Milenkovića Bagzija ne bi trebalo značajno da utiče na dalji tok suđenja. Dejan Milenković Bagzi dobiće 15 dana za pripremu odbrane i tada u nastanku suđenja biće saslušan kao okrivljeni, a zatim će se nastaviti dokazni postupak.”
XS
SM
MD
LG