Dostupni linkovi

Makedonija i SCG nemaju otvorenih pitanja


Makedonski predsednik Branko Crvenkovski preneo je zvaničnicima Srbije i Crne Gore i Srbije da Makedonija podržava pregovore između Beograda i Prištine uz učešće međunarodne zajednice i da će podržati u celosti rešenje za Kosovo koje će biti prihvatljivo za sve strane u pregovorima.

“Želim da iskoristim ovu priliku i jasno izrazima našu podršku, podršku Republike Makedonije za pristupanje Srbije i Crne Gore Partnerstvu za mir.
Isrovremeno želim onoliko koliko mogu da pomognem, jer smo spremni to da uradimo, da u narednom periodu Srbija i Crna Gora napravi što je moguće brži i povoljniji korak na putu procesa za integrisanje u Evropsku uniju.”

Prvi sagovornika makedonskog predsednika u Beogradu bio je šef državne zajednice Svetozar Marović koji je istakao da trajno demokratsko i evropsko rešenje za Kosovo ne može biti jednostrano isključivo već zajedničko. Marović je izrazio očekivanja da će u 2005. godini biti postignuta puna evropeiizacija Srbije i Crne Gore. On je rekao i to da pozdravlja napore Vlade Srbije na ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu što je uslov za integraciju državne zajednice u Evropsku uniju.

“Tako da sam to ponovio i u razgovoru sa predsednikom Makedonije da je veoma vrijedno što rade u Vladi Srbije i da je veoma časno i moralno to što rade pojedinci koji se nalaze na listama optuženih, časno i odgovorno prema svom narodu i prema Srbiji i Crnoj Gori u ovom trenutku.”

Makedonski šef države je kod svog kolege Borisa Tadića je ponovio da Makedonija podžava Srbiju i Crnu Goru na putu evropske i evroatlanske integracije sa kojom deli isti strateški cilj a to je članstvo u Evropskoj uniji. Predsednik Tadić je rekao da Srbija i Makedonija nemaju otvorenih pitanja. Takođe je istaknuto da pitanja utvrđivanje granica između Makedonije i Srbije ulazi u završnu fazu i da je ona utvrđena od Bugarske do Preševa a da će preostali deo prema Kosovu biti utvrđen uz pomoću međunarodnih predstavnika.

“Stav Beograda, moj stav kao predsednika Srbije da bez učešće Beograda i Srbije taj posao ne može da bude na valjan i pravan, legitiman i pravno zasnovan način okončan, i takav stav, iznad svega, oslonjen je na Rezoluciju 1244.”

Predsednik Makedonije najavio je otvaranje dva do tri nova granična prelaza između dve države. Borba protiv organizovanog kriminala je prioritet zemalja u regionu i dvojca predsednika su preneli da će pozvati regionalne lidere na skup posvećen borbi protiv organizovanog kriminala. Takođe je rečeno da dve države, Makedonija i Srbija, imaju interes za zajednički nastup na trećem tržištu kao i bankarske usluge.
XS
SM
MD
LG