Dostupni linkovi

Ko Karadžića i Mladića štiti od hapšenja?


Glavna tužiteljica Haškog tribunala, Karla del Ponte, i Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, nakon susreta nisu željeli da iznose konkretne detalje razgovora. Tek, podsjećajući na komemoraciju u Aušvicu, Karla del Ponte je istakla da se u Sarajevu ne može ništa obilježavati dok se haški bjegunci ne uhapse:

“Kao što vam je poznato, deset je godina od genocida u Srebrenici, deset godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali također, na nesreću, isto toliko godina od podizanja optužnice za Karadžića i Mladića. Ne možemo više tako raditi. Oni moraju biti u Hagu, i zaista je sramota zbog žrtava koje očekuju pravdu.”

Glavna tužiteljica Tribunala očekuje od međunarodne zajednice i od bh. vlasti da uhapse ne samo Karadžića i Mladića nego i druge bjegunce. “Ovo je posljednja godina u kojoj se može očekivati njihovo hapšenje”, kaže Del Ponteova, inače, kako je istakla, objavit će "sve negativne elemente" koji su utjecali da oni ostanu na slobodi.

Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, ocijenio je da je na putu Bosne i Hercegovine prema Evropi i NATO-u jedna prepreka, a to je saradnja sa Haškim tribunalom i hapšenje svih bjegunaca. Ešdaun vidi i neke naznake tog procesa kroz nedavnu dobrovoljnu predaju Save Todovića Haškom tribunalu, ali taj proces se mora završiti:

“I taj proces se neće okončati dok se bjegunci, među njima Karadžić i Mladić, ne nađu u Hagu”.

Pedi Ešdaun, na direktno pitanje zbog čega je glavna tužiteljica boravila u Sarajevu, odgovara:

“Imali smo razgovor strateške prirode, veoma važan, u kojem smo pomenuli neke posebne aktivnosti koje treba preduzeti. Da li su nove? Dijelom jesu. Ali, sasvim sigurno, neću vam kazati o čemu se radi.”

Glavna tužiteljica Haškog tribunala, Karla del Ponte, najavila je danas da očekuje izdavanje naloga za hapšenje, odnosno podizanje šest novih optužnica protiv deset osoba.
XS
SM
MD
LG