Dostupni linkovi

Ko odugovlači istragu?


Govoreci iz kucnog pritvora u Njujorku, Sacirbegovic je reporteru Radija Slobodna Evropa kazao da cijela procedura moze duze potrajati i ponovio na cemu temelji svoju odbranu:

“Jednostavno govoreci, optuzba ne postoji, vec je u toku istraga koja se ne odnosi na pronevjeru vec na zloupotrebu polozaja, bez obzira kako bi to neko zelio da okarakterise. Ja i moji advokati smatramo da je cijeli slucaj ne samo politicki motivisan, vec ima i naglaseno politicki karakter. Pitanje je da li sam imao ovlastenja da ucinim sa fondovima ono sto sam ucinio? Mene je ovlastio predsjednik Izetbegovic, bilo da se radi o aktivnostima vezanim za Medjunarodni sud pravde ili Tribunal za ratne zlocine, ili kada se radi o restruktuiranju nase vojske. Sva ova pitanja nisu bila u nadleznosti Ministarstva inostranih poslova, vec Predsjednistva i u ovom slucaju predsjednika Izetbegovica.

Cijela tuzba i istraga i optuzbe protiv mene poticu od Ministarstva inostranih poslova koje nije imalo ovlastenja u vezi sa pomenutim pitanjima. Bez obzira, dakle, cime je sve motivisano, a ja vjerujem da je politicki motivisano, kako u Bosni tako i kod nekih zvanicnika u Americi, pitanje je jesam li imao ovlastenja, a ne gdje je novac otisao, kako su neki pokusavali da stvar postave.”

Sacirbegovic ima americko i drzavljanstvo Bosne i Hercegovine. Uhapsen je na osnovu medjunarodne potjerice u Njujorku u martu 2003. Iz zatvora je pusten u julu uz pozamasnu kauciju.

Njegovi branioci ponudili su tuziocima u Bosni i Hercegovini da Sacirbegovica posjete i intervjuisu u Americi i na osnovu toga odluce o daljem postupku. Sve ponude su odbijene, jer kako kaze ovaj 58-godisnji pravnik i bankar, nekome odgovara da bude ostavljen u neizvjesnosti i da se cijeli proces odugovlaci.

“Mislim da s jedne strane ima nekoliko kontradikcija na koje nikada nije odgovoreno, a s druge, da budem iskren, ja ne vjerujem da iza svega stoje zvanicnici u Bosni. Postoji jedan zvanicnik koji je vidio mogucnost da naskodi mojem ugledu, iz ljubomore ili zbog ambicije. Taj polticar vise nije ministar inostranih poslova. Mislim takodje da me neki srpski zvanicnici vide kao zlocinca koji stoji iza optuzbe pred Medjunarodnim sudom pravde protiv Srbije, drugi me mozda povezuju sa radom Medjunarodnog tribunala za ratne zlocine. Ja se nikada nisam poistovecivao sa etnickom ili vjerskom politikom u Bosni i ja sam zapravo napustio politiku u Bosni jer sam smatrao da ne slijedi standarde otvorenog drustva i demokratije.“

Stavljajuci cijeli slucaj u siri kontekst, Sacirbegovic ili Sacirbej, kako je poznat u svojoj drugoj domovini Americi, optuzbe upucuje i na neke adrese u Vasingtonu i evropskim diplomatskim prestonicama:

“Smatram da su neki zvanicnici koji su napravili Dejtonski sporazum i dozvolili Mladicu da napadne Srebrenicu itekako povezani sa mojim slucajem. Ne zelim da ovo predstavim kao dramu i zavjeru, ali cesto se desava u slicnim situacijama da se nekoliko razlicitih interesa sudari. Moguce je da se radi o interesima lokalnih politicara u Bosni i odredjenih americkih zvanicnika, koji zele da sakriju greske i svoju upletenost, a mozda i nekih evropskih zvanicnika koji su tokom rata dopustili pad Zepe i Srebrenice. Sto je najvaznije, birokrati su se ukljucili da sakriju sopstvene greske. Neko u americkoj ambasadi u Sarajevu ovjerio je dokument poslat u SAD u kome se kaze da je protiv mene podignuta optuznica. Cinjenica je da neki americki zvanicnici i birokrati ne zele priznati da takva optuznica protiv mene u Bosni ne postoji. Zasto su onda ovjerili i pogresno preveli dokument, zasto bosanski tuzilac, po nasem misljenju po direktivama nekih americkih zvanicnika, odbija da se sa mnom sastane i dovede do kraja ovu istragu?”

Odgovarajuci na brojne sugestije da se dobrovoljno preda vlastima u Bosni i Hercegovini i dokaze svoju nevinost, Sacirbegovic odgovara:

“Ja sam u Americi 40 godina gradio svoj zivot, ja sam gradjanin SAD, tu je moja porodica, tu su moji prijatelji, tu je moja ekonomska buducnost. Da sam zelio politicku ili poslovnu karijeru u Bosni mogao sam to davno uciniti. Tu sam mogucnost odbio posto sam iskren prema sebi i onome sto jesam i kao Bosanac – sto je posluzilo vrijednoj stvari i po mom uvjerenju sasvim nesebicno tokom rata, ali to je zavrseno i vrijeme je da nastavim svoj americki zivot.”

U lani objavljenim memoarima bivsi americki predsjednik Bil Klinton pohvalno govori o angazmanu bivseg sefa diplomatije i ambasadora Bosne i Hercegovine. Sacirbegovic kaze da se susreo sa predsjednikom Klintonom nakon zahtjeva za esktradiciju, ali da o tome nisu razgovarali. ”Vazno je da u memoarima objavljenim 2004. bivsi predsjednik SAD ne pominje nikakve neispravne postupke s moje strane, bilo u svojstvu zvanicnika Bosne i Hercegovine, bilo u smislu medjunarodnog i americkog prava”, zakljucuje Sacirbegovic.
XS
SM
MD
LG