Dostupni linkovi

Vlada očekuje “povoljne ishode” u najskorije vreme


Iako su na dnevnom redu šestog sastanka unapređenog dijaloga Evropske unije i Srbije i Crne Gore pitanja Akcionog plana za realizaciju prioriteta evropskog partnerstva kao što su demokratija i vladavina prava, regionalna i međunarodna saradnja, ljudska i manjinska prava, ekonomska pitanja, ostaje činjenica da je glavni uslov za pozitivnu studiju o izvodljivosti pre svega saradnja Srbije i Crne Gore sa Haškim tribunalom. Prema rečima direktora kancelarije Srbije i Crne Gore za pridruživanje Evropskoj uniji Jele Baćović, ovo je nedavno potvrdio i komesar Evrpske unije za proširenje Oli Ren, koji je u pogledu uslova bio veoma precizan i određen:

“Mogu vas uveriti da je nedvosmisleno i jasno potvrdio činjenicu da studija o izvodljivosti koja u ovoj fazi se može smatrati završenom ili bar do te mere dovedenom do finalne faze da ona u svakom trenutku može da se objavi. Ali on je jasno i nedvosmisleno takođe rekao da ne možemo očekivati objavljivanje pozitivne studije o izvodljivosti sve dok ne ispunimo ovaj uslov saradnje sa Tribunalom u Hagu ili pak ne napravimo potpuno jasnim našu rešenost i spremnost da sarađujemo sa Tribunalom u Hagu.”

S druge stranke zamenik sekretara kancelarije za pridruživanje EU Republike Srbije Ivan Antonijević kaže da se radi pre svega o tehničkom sastanku, te da ovaj susret nema poseban značaj.

“Ja mislim da ne postoji ništa sudbonosno budući da je iz Evropske komisije najavljeno da će ovakva forma institucionalizovanja u Beogradu biti nastavljena i dalje bez obzira na politička kretanja. Na njemu će biti reči o stepenu dostignutih reformi u pravnoj i ekonomskoj oblasti, i gradnji institucija. Njegova važnost je pre svega u tome što se najavljuje kao poslednji sastanak pre objavljivanja pozitivne studije o izvodljivosti koja će omogućiti državi da započne pregovore o zaključivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.”

Kada je reč o pripremama studije o izvodljivosti vlasti u Beogradu kažu da su praktično sva pitanja razrešena izuzev problema saradnje sa Tribunalom u Hagu. Ministar finansija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić, uoči današnjeg sastanka predstavnika Srbije i Crne Gore i Evropske unije, ovako je opisao situaciju.

“Bukvalno mi imamo penal bez golmana, sa praznim golom. Treba samo da odlučimo da li ćemo lagano da šutnemo po sred gola, ili ćemo da šutnemo u aut. Mislim da svako ko je razuman će odabrati strategiju da postigne gol i da nastavi dalje da igra na turniru Evropske unije a ne da se seli u neku desetu ligu, balkansku.”

Inače ovaj dvodnevni skup održava se iza zatvorenih vrata a delegaciju EU predvodi direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje Rajnhard Fribe. Srbiju i Crnu Goru predstavlja ministar za međunarodne ekonomske odnose Predrag Ivanović. Srpski pregovarački tim predvodi potpredsednik Vlade Miroljub Labus, a crnogorski Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Gordana Đurović.

* * * * *

Premijer Srbije Vojislav Koštunica obratice se javnosti po završetku razgovora sa delegacijom EU koja boravi u Beogradu. Prema rečima ministra pravde Zorana Stojkovića, republička vlada u četvrtak nije raspravljala o saradnji sa Haškim tribunalom.


Prema rečima ministra Zorana Stojkovića, razgovori sa delegacijom Evropske unije vode se ovih dana kako bi se tačno dogovorilo kako tačno treba rešiti pitanje četvorice generala optuženih za ratne zločine na Kosovu.

“Vlada radi, mi očekujemo u najskorije vreme određene pozitivne rezultate, tako da nakon završenih razgovora sa delegacijama Evropske unije, za dan-dva, predsednik Vlade gospodin Koštunica izaćiće da vas obavesti o svim detaljima. S tim što napominjem Vlada radi i mi očekujemo u najskorije vreme povoljne ishode. Treba tačno da dogovorimo šta treba, kako stoje stvari i nakon toga ljudi koji pregovaraju daće vam i ove podatke.”

Ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Ivana Dulić-Marković najavljuje kada bi konkretno Vlada mogla da se sastane povodom saradnje sa Haškim tribunalom:

“Mi smo manje-više uradili ono što je potrebno da bi studija bila pozitivna i treba to da se potvrdi nakon razgovora a verovatno se još uvek čeka da se vidi da li je Hag jedino to što nas ometa ili ima i drugih stvari. Koliko ja znam sledeće nedelje će biti sednica posvećena Hagu.”

Ivana Dulić-Marković je ministar iz redova stranke G17 Plus, koja je ostanak u Vladi uslovila bespogovornom saradnjom sa Haškim tribunalom. Šta će se dogoditi ako obećanje da će obaveze biti ispunjene koje su dobili od premijera Koštunice ne bude ispunjeno?

“O tome će verovatno da odlučuje Glavni odbor stranke G17 Plus ali ukoliko ne budemo dobili pozitivnu studiju o izvodljivosti ja ću sigurno izaći.”
XS
SM
MD
LG