Dostupni linkovi

UNMIK dovodi u pitanje izbor Petkovića


Glasnogovornik UNMIK-a Jeff Bieley, kaze da jucerasnji zbor nije u skladu sa procedurama previdjenim Ustavnim okvirom.

“Na jucerasnjoj sednici Skupstine Petkovic nije izabran na zakonit nacin, posto je on dobio samo 60 glasova, dok je Ustavnim okvirom za izbor predvidjeno najmanje 61 glas”, kaze Bieley.

Sa druge strane iz kabineta predsednika Skupstine Kosova, Nedzata Dacija, koji je predsedavao jucerasnjom sednicom, kazu kako je Petkovic dobio dovoljan broj glasova da bi bio izabran za ministra, ali da je bilo greske u interpretaciji predsednika Dacija.

“Na ovoj sednici je bilo prisutno 99 poslanika, posto su i neki ministri i dalje poslanici, 28 glasova je bilo protiv i pet je bilo uzdrazanih, tako da je gospodin Petkovic dobio 66 glasa, mislim da je predsednik napravio lapsus i rekao da je Petkovic dobio 60 glasova”, kaze savetnik predsednika Dacija, Ramush Tahiri.

Medjunarodna administracija je prihvatila kao zvanicnu izjavu Dacija pred poslanicima da je Petkovic dobio 60 glasova, tako da do ponovnog glasanja Petkovic, po svemu sudeci nece moci da obavlja funkciju, za koju je kandidovan od strane premijera Haradinaja.

Ostaje na Skupstini da odluci da se ovo pitanje jos jednom postavi na dnevni red, kaze glasnogovornik Bieley.

“Pripada Skupstini da odluci kada ce i kako voditi proceduru, ali, kako sam i malo prije rekao Petkovic nije dobio dovoljan broj glasova predvidjenih Ustavnim okvirom”, kaze Bielley.

Istovremeno savetnik Tahiri kaze da neprihvatanje izbora Petkovica od strane UNMIK-a moze dovesti do ponovnog glasanja, iako prema njemu procedure za to jos nisu sasvim jasne.

“Ako se iz UNMIK-a dovede u pitanje izbor ministra Petkovica, Skupstina je duzna da ide sa ponovnim glasanjem, ali nisu jasne sve procedure, jer se u Ustavnom okviru kaze da se glasa vlada u celini i nije utvrdjen nacin glasanja za svakog ministra posebno”, kaze Tahiri.

Slavisa Petkovic je prvi srpski predstavnik koji je posle oktobrarskih opstih izbora na Kosovu prihvatio da sa dva poslanika koje ima Gradjanska iicijativa Srbije, na cijem je on celu, udje u institucije Kosova, dok je Srpska lista za Kosovo i Metohiju, koja ima 8 poslanika to odbila.
XS
SM
MD
LG