Dostupni linkovi

Ekonomski razvoj, zaštita manjina, nezavisnost


Na Kosovu je ostvaren napredak u svim sferama zivota, a posebno u 2004. godini kada su odrzani demokratski izbori i formirane institucije, izjavio je predsednik Kosova Ibrahim Rugova i zatrazio od medjunarodne zajednice da formalno prizna nezavisnost Kosova.

Rugova je u govoru pred poslanicima skupstine Kosova pozitivno ocenio program vlade Ramusa Haradinaja i naglasio da se njegovom realizacijom omoguciti razvoj Kosova.

Prema recima Rugove prioriteti novih kosovskih institucija su ekonomski i energetski razvoj, privatizacija, integracija i zastita manjiskih zajednica, prenos ovlascenja, poboljsanje odnosa sa svim susedima i rad na sto brzem priznavanju nezavisnosti Kosova.

“U godini koja je pred nama doci ce do jos veceg napretka, jer je stvorena stabilna drzavna osnova”, rekao je kosovski predsednik:

“Nastavicemo da se vise angazujemo na integraciji etnickih grupa odnosno manjina u kosovsko drustvo i drzavu i garantovacemo njihova prava, ali potrebno je i njihova volja da se integrisu, a mi cemo ih uvek u tome ohrabrivati”, kaze Rugova.

On je naglasio kako je doslo vreme diplomatskog predstavljanja Kosova u svetu, te je zatrazio prenos nadleznosti sa medjunarodne administracije na kosovske vlasti:

“Nastavicemo da se angazujemo na proceni ispunjenja preporuka ili prioritetnih standarda, kao sto su politicka stabilnost, garancija i zastita prava manjina i reforma lokalne vlasti, sto je neophodno za integraciju Kosova u evroatlantske strukture”, rekao je Rugova i zalozio se za priznanje nezavisnosti, kao politicke volje naroda:

“Radicemo i insistiracemo da se sto pre direktno prizna nezavisnost Kosova u postojecim granicama, od strane SAD, Evropske unije sto ce ubrzati i stabilizovati unutrasnje procese i smititi ovaj deo Evrope, sveta i narod Kosova. S priznanjem nezavisnosti UNMIK ce dobiti savetodavnu ulogu, KFOR ce nastaviti svoju mirovnu misiju a NATO ce imati svoje baze na Kosovu, jer cemo mi biti clan NATO saveza”.

Opoziciona Demokratska partija Kosova je jos na pocetku sednice optuzila kosovskog predsednika da ne postuje svoje ustavne obaveze i izrazila protivljenje jer nisu dozvoljene reakcije na Rugovin govor. Hasim Taci, lider Demokratske partije ocenio je kako kosovski predsednik prema Ustavnom okviru ne drzi govor pred poslanicma vec podnosi izvestaj o opstem stanju na Kosovu. Kosovski predsednik je govor odrzao na prvoj sednici parlamenta u 2005. godini i, prema recima Rugove, ovakvo obracanje poslanicima bice tradicionalno.
XS
SM
MD
LG