Dostupni linkovi

Prve optužnice za ratne zločine u februaru


Glavni tužitelj Bosne i Hercegovine Marinko Jurčević najavio je da bi Poseban odjel za ratne zločine pri Tužiteljstvu BiH do početka februara Sudu Bosne i Hercegovine mogao uputiti najmanje jednu do dvije optužnice.

“Već smo izvršili procjenu jednog predmeta za kojeg smo svrstali da je vrlo osjetljiv, predmet iz Bihaća, a jedan predmet sad je u fazi prosuđivanja i najvjerojatnije će biti ocijenjen isto tako vrlo osjetljivim, predmet iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo”

Odgovarajući na upit da li je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine Haški sud već ustupio određene predmete, Jurčević kaže:

“Još nisam dobio niti jednu optužnicu. Kada će se to desiti, to ne zavisi niti od Suda Bosne i Hercegovine, niti od Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nego zavisi od odluke Raspravnog vijeća pri Haškom tribunalu”

Rad Suda i Tužiteljstva BiH prati usavršavanje pravosudnih djelatnika, koji su u protekla tri dana u Sarajevu, kroz stručni seminar, razmjenjivali iskustva sa međunarodnim sucima. Posebna pozornost pridaje se i infrastrukturalnom osposobljavanju pravosudnih institucija BiH. Tako je, između ostaloga, pri kraju završetak radova na pritvorskoj jedinici u krugu Suda Bosne i Hercegovine. Predsjednica Medžida Kreso:

“On će za početak moći zadovoljiti kapacitete za 21. pritvorenu osobu. Dok ne bude izgrađen trajni objekat, koristićemo kapacitete koje smo koristili i do sada, u drugim slučajevima”

U osposobljavanje pravosudnih institucija u BiH najvećim dijelom, kada je riječ o financijama, uključila se Europska unija. Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys tim je povodom danas bh. vlastima predao na uporabu obnovljene prostorije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, za čije je renoviranje izdvojeno više od četiri milijuna konvertibilnih maraka. Veleposlanik Humphreys je rekao da je to samo dio pomoći:

“Na koncu minule godine smo potpisali ugovor na 22 milijuna konvertibilnih maraka. Vjerujem da to pokazuje naše opredjeljenje za daljnji razvoj pravosuđa i vladavinu prava. Neovisno od vrste pomoći koju Unija pruža Bosni i Hercegovini, važno je da imamo jedinstven cilj, a to je da je budućnost Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji. Uspostava jedinstvenog, djelotvornog i politički neovisnog pravosuđa je kamen temeljac procesa reforme u Bosni i Hercegovini, jer utiče na sve sektore društva”

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine Branko Perić rekao je da tri važne institucije useljavaju u prostorije čija funkcionalnost zadovoljava najviše evropske standarde:

“Nadam se da će u ovom prostoru ljudi koji budu dijelili pravdu ispunjavati najviše evropske standarde. Nadam se da je ovo početak ulaganja u rekonstrukciju i drugih sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini”

Sredstva koja je osigurala Europska unija za proces pravosudnih reformi u Bosni i Hercegovini bit će, između ostaloga, uložena i za obnavljanje preostalih sudskih prostorija, osiguranje troškova za Ured registra za ratne zločine, te informatičku opremu cijeloga pravosuđa.
XS
SM
MD
LG