Dostupni linkovi

Kosovu je mesto u velikoj evropskoj porodici


Dosao sam na Kosovo nakon preuzimanja duznosti kako bih izrazio svoje i opredelenje Evropske unije za buducnost Kosova, rekao je Rehn.

“Zapadni Balkan, ukljucujuci i Kosovo imaju jasnu evropsku perspektivu i da to moze postati realnost ako se prihvate evropski standardi i vrednosti”, rekao je visoki zvanicnik Evropske unije i dodao da prethodno Kosovo treba da ucini napredak u medjuetnickim odnosima pre ocenjivanja ostvarivanju standarda.

Komentarisuci neke izjave da SAD mogu preuzeti unilatateralne odluke u vezi sa Kosovom Rehn je rekao da EU saradjuje sa americkim prijateljima sto se tice buducnosti Balkana i Kosova posebno, kako o standardima, takodje i o konacnom statusu.

“Moji i cilj Javiera Solane je da pitanje Balkana i Kosova posebno imamo na dnevnom redu posete americkog predsednika Geroge Busha u Briselu sledeceg meseca”, rekao je komesar Rehn.

Sa druge strane predsednik Kosova Ibrahim Rugova je izjavio da Kosovo u buducnosti vidi kako nezavisnu drzavu integrisanu u Evropsku uniju i severnoatlanske strukture.

“Kosovo je sposobno i spremno da preuzme na sebe medjunarodne obaveze, znaci zastitu i integraciju etnickih grupa i manjina i neprekidnu stabilnost Kosova, i mi cinimo i reforemu lokalne uprave, sto su norme i kriterijumi za integraciju u Evropsku uniju”, rekao je predsednik Rugova ponavljajuci da bi najbolje resenje bilo neposredno priznavanje nezavisnosti od strane SAD i Evropske unije.

Komesar Rehn je tokom dana imao susrete sa zamenikom sefa UNMIK Laryjem Rossinom, premijerom Kosova Ramusom Haradinajem, predstavnicima zemalja Velike petorke akreditovanim u Pristini, liderima opozicije Hashimom Thaqijem i Vetonom Surroijem, i predstavnikom Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Oliverom Ivanovicem.
XS
SM
MD
LG