Dostupni linkovi

Srbi konačno treba da se izjasne oko učešća u institucijama


Zvanicnici civilne misije Ujedinjenih su izjavili kako vlada Kosova ne moze ostaviti upraznjena ministarska mesta, koja pripadaju srpskoj zajednici, i zato Srbi treba da odluce dali ce ucestvovati u institucijama. Predstavnici dva srpska politicka subjekta koja su dobila poslanicke mandate u skupstini Kosova, nakon izbora 23. oktobra prosle godine, jos uvek nemaju zajednicki stav u vezi sa ucescem u institucijama. “Srpska lista za Kosovo i Metohiju”, kojoj su pripala 8 mandata i dva ministarska mesta, bojkotuje institucije, dok dva poslanika Gradjanske inicijative “Srbija” ucestvuju u radu parlamenta.

Portparol UNMIKa Dzef Bili (Jeff Bieley) kaze za Radio Slobodna Evropa da ministarska mesta ne mogu beskonacno biti prazna:

“Kosovska vlada ne moze ostaviti Ministarstvo za povratak i zajednice i Ministarstvo za poljoprivredu bez ministara na neodredjeno vreme. Vlada Kosova, a ne UNMIK, treba da odluci ko ce biti ministar i kada ce on biti imenovan”, kaze Bili.

Pojedini predstavnici Srba su nakon nedavnog sastanka sa Jesenom Petersenom u Pristini rekli kako im je sef UNMIKa saopstio da ce clanovi Gradjanske inicijative dobiti ministarstva ukoliko predstavnici "Srpske liste za Kosovo i Metohiju" do 26. januara ne prihvate ucesce u radu institucija. Medjutim, portparol UNMIKa to demantuje:

“UNMIK nije dao nikakav rok Srpskoj listi niti uopste kosovskim Srbima za ucesce u institucijama”, izjavio je Bili, i dodao da kosovski Srbi treba da se izjasne oko ucesca u institucijama.

Predstavnici dva srpska politicka subjekta ocenjuju razumljivim takve pozive, isticuci da se tri meseca posle izbora svakako mora doneti nekakav stav.

Dragisa Krstovic, clan “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, istice kako je svima jasno da srpska zajednica zivi u teskoj situaciji, ali da je neophodno definisati stav oko ucesca u institucijama:

“Neki izlaz mora da se nadje. Evo navrsava se vise od tri meseca kako su odrzani izbori na Kosovu. Srpska lista zaista treba da ima stav hoce li ili nece u institucije. Ja znam da je situacija teska, ovo snabdevanje odnosno nesnabdevanje strujom Srba na Kosovu je dodatni razlog za to da se ne ide u institucije, ali se mora imati konacni stav”.

Slavisa Petkovic, sef gradjanske inicijative “Srbija” kaze kako se srpski lideri bojkotom ne mogu boriti za bolje zivotne uslove srpske zajednice vec u institucijama:

“Ili cemo uci u institucije i stititi interese srpske zajednice ili cemo se sakupiti i da idemo kuci. Znaci ako smo isli na izbore onda treba ucestvovati u institucijama, zato se i ide na izbore. A ako cemo da kalkulisemo kao sto to radi Srpska lista onda uopste nismo trebali da idemo na izbore. Znaci moj stav je ostao nepromenjen”.

Portparol Bili kaze da su UNMIK i privremene institucije veoma strpljivi i preduzimaju korake u cilju informisanja kosovskih Srba o svim aktuelnim desavanjima. Istovremeno on dodaje kako vreme prolazi i zato je veoma bitno da Srbi odluce dali ce se ukljuciti u procese na Kosovu:

“Sat otkucava i kosovski Srbi treba da donesu odluku da li ce ucestvovati u institucijama”, kaze Dzef Bili portparol UNMIKa.
XS
SM
MD
LG