Dostupni linkovi

Juščenko u Moskvi


Novi ukrajinski predsjednik Viktor Juscenko je najavio da ce vec u ponedjeljak, u prvih 24 sata njegovog predsjednickog mandata, u prvu inostranu zvanicnu posjetu otputovati u Moskvu. Juscenkovo opredjeljenje za Rusiju kao prioritetnu destinaciju izazvalo je razlicita razmisljanja i ocjene, ne samo u ukrajinskoj vec i inostranoj politickoj javnosti.

Volodimir Polohalo, glavni urednik kijevskog zurnala “Politicka misao” ocjenjuje kako je takva Juscenkova odluka nesrecna jer znaci pozivanje na diskreditovanu politiku odlazeceg predsjednika Leonida Kucme koji je Ukrajinu drzao da balansira u prostoru izmedju Rusije i Evrope, a ustvari Kijev gurao sto vise Moskvi.

“ takva “multismjerna” politika nije Ukrajini donijela nista korisno. Evropa kao izbor nije kompatibilna sa malim ekonomskim prostorom na kojem dominira Rusija. Konacno, ako se Juscenko izjasnio za istinske politicke, demokratske i ekonomske reforme, osnova ukrajinske spoljne piolitike mora biti usmjerena ka Evropi i evropskim vrijednostima. Ne deklarativno, vec kao istinski sadrzaj ukrajinske politicke orjentacije, kaze kijevski novinar Volodimir Polohalo.

Odlazak Juscenka u Moskvu mogao bi se tumaciti i kao pokusaj na pocetku njegovog predsjednickog mandata da smiri napetosti izmedju istocnog i juznog dijela zemlje gdje je snazno prorusko raspolozenje za odrzavanje sto tjesnjih veza sa Rusijom.

S tim u vezi, Volodimir Polohalo istice da bi veze Ukrajine sa Rusijom, kako ih vide brojni politicki eksperti, trebale biti gradjene na novim osnovama. Naravno, veze bi bile susjedske, ali oslobodjene svake servilnosti i simbolickih gestova kakvim bi se, nazalost, mogla tumaciti i najavljena Juscenkova posjeta Rusiji.

S druge strane, Ruski pogled prema Ukrajini ne bi trebao biti drugaciji, kaze za Radio Slobodna Evropa sef Instituta za politicke studije u Moskvi Sergej Markov.

Uprkos otvorene podrske Juscenkovom protukandidatu tokom predsjednicke predizborne kampanje, ruski lider Vladimir Putin mu je ipak poslao cestitku za pobjedu u kojoj je izrazio vaznost odrzavanja tijesnih medjudrzavnih veza.

“Vladimir Putin treba takve veze s obzirom da je Ukrajina izuzetno vazna za ruski ekonomski razvoj. Isto tako, izuzetno je vazno odrzavanje odnosa s Ukrajincima za desetine miliona ruskih gradjana koji imaju rodbinu ili prijatelje u Ukrajini. S druge strane, Juscenku su veze sa Rusijom vazne zbog potrebe da obnovi odnose sa pro-ruski orjentisanim istokom i jugom zemlje. S tim u vezi, za ukrajinskog predsjednika je izuzetno vazno ukoliko Moskva posalje politickim elitama u tim regionima signale da ne podrzava nikakave eventaualne separatisticke tendencije, zakljucuje Sergej Markov iz mosokovskog Instituta za politicke studije.

U Kijevu je obavljeno da je Viktor Juscenko, nakon Moskve, ostatak radne sedmice predvidio za posjete Francuskoj, Svajacarskoj i Poljskoj.
XS
SM
MD
LG