Dostupni linkovi

Čavić prekršio međustranački sporazum


Mandatar za sastav nove vlade RS-a, Pero Bukejlović, konsultacije s parlamentarnim strankama završiće polovinom naredne sedmice, kada bi mogao odgovoriti na pitanje koje će stranke ući u novu vladu. Bukejlović će, kako je najavio, pred poslanike Narodne skupštine sa koncepcijom rada nove vlade i sastavom kabineta izaći u Ustavom predviđenom roku - do sredine februara.

Planovi mandatara su jedno, a stvarnost oko prikupljanja parlamentarne većine je nešto drugo, jer je do sada bezrezervna podrška Bukejloviću stigla samo od matične, Srpske demokratske stranke, iz koje i dalje tvrde da postoji većina za izbor nove vlade. Predsjednik SDS-a, Dragan Čavić:

“Postoje kvalifikovana i dovoljna parlamentarna podrška izboru nove vlade od strane većeg dijela stranaka iz RS-a koje imaju klubove i poslanike u Narodnoj skupštini.”

Dosadašnji SDS-ov partner u vlasti - PDP, nakon prvobitnog stava da će podržati bilo koga za mandatara predloži predsjednik Republik, sada mijenja stav i podršku uslovljava preciznim dogovorom stranaka i o krizi u Savjetu ministara. Predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić:

“I naš ukupni odnos zavisiće od toga kako se u cjelini partije određuju prema tome kakva je pozicija RS-a, a u okviru toga ćemo to mjeriti i odnosom partija prema Savjetu ministara. Bez toga, povezivati to kao neko puko političko pitanje - podržavate li ovoga ili onoga - bi bilo banalizacija svega što je u cjelini urađeno u posljednje vrijeme - da zaista pokažemo da se mimo volje partija iz RS-a u BiH ne može ništa uraditi.”

Mandatar Bukejlović će razgovarati s predstavnicima Socijalističke partije RS-a. Međutim, po riječima predsjednika socijalista, Petra Đokića, sastanak će trajati vrlo kratko:

“Socijalistička partija neće učestvovati u vršenju vlasti ni u jednoj kombinaciji u kojoj bi bile nacionalne stranke u toj vladi, što znači i SDS. Prema tome, mi ćemo samo ići da saopštimo svoj stav i da jednostavno kažemo da bi za RS daleko bolje bilo da se pokuša da vlada bude formirana od sasvim drugačije stranačke strukture.”

Sporazum šest političkih partija o usaglašenom političkom djelovanju, koji je nedavno potpisan kod predsjednika Dragana Čavića, praktično više ne postoji, tvrdi Đokić, jer ga je prvi prekršio upravo Dragan Čavić, imenujući svog stranačkog kolegu i rođaka Peru Bukejlovića za mandatara:

“Sa partijama potpisnicama ovog sporazuma iz Povelje za budućnost iniciraću takav sastanak da sjednemo, da se dogovorimo, da vidimo da li ima spremnosti da podržimo samokonstituisanje vlasti čisto da imamo vladu. Ali imajući u vidu dosadašnje ponašanje predsjednika Republike prema tom sporazumu i pokušaj da se taj sporazum zloupotrijebi, ja mislim da su vrlo mali izgledi da ćemo ih moći podržati.”

Ljuti na Čavića su i predstavnici SNSD-a, tvrdi predsjednik Izvršnog odbora Saveza, Nebojša Radmanović, i ta partija neće ni razgovarati s Bukejlovićem:

“Moramo osuditi ovako ponašanje i predsjednika RS-a i SDS-a. Moramo reći da se tako ne provodi sporazum, moramo reći da to nije bila ideja o kojoj smo razgovarali i moramo potvrditi još jednom da u ovakvim pregovorima mi više nećemo učestvovati.”

Ako u Vladi RS-a budu predstavnici SDA, SDP-a i Stranke za BiH, mandatara i vladu neće podržati ni radikali, dok su sličnog stava i predstavnici Kluba centra, kojima smeta samo SDA. Razgovori s njima, po riječima člana Kluba Duška Vukotića, zakazani su u ponedjeljak.

Ako RS i dobije vladu, za što realno postoje male šanse, ona će stalno biti krizi i neće moći da na valjan način odgovori brojnim reformama i međunarodnim obavezama, smatraju analitičari.
XS
SM
MD
LG