Dostupni linkovi

UJEDINJENE NACIJE


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan imenovao je odlazecu americku ministarku za poljoprivredu En Veneman direktorom UNICEF-a. Ovaj potez se smatra veoma vaznim zbog veza Venemanove sa administracijom americkog predsjednika Dordza Busa. Anan je istakao da su velike zemlje poput SAD veoma vazne kada je rijec o podrsci ciljevima milenijumskog razvoja.
“Vjerujem da ce americka vlada blisko saradjivati sa UN i zemljama sirom svijeta na ostvarivanju postavljenih ciljeva, a ja cu kao clan tima UN-a raditi koliko god mogu da se olaksa dostizanje tih ciljeva, “ porucila je Venemanova. Ona na celu UNICEF-a treba da zamijeni Kerol Belami 1. maja .

BUDIMPESTA
U prisustvu najvisih madjarskih zvanicnika i celnika jevrejske zajednice u budimpestanskoj sinagogi u ulici “Dohanj” obiljezena je u utorak 60. godisnjica od dana kada je Crvena armija oslobodila geto u kome je bilo 70 hiljada Jevreja. Madjarski premijer Ferenc Djurcanj je u prigodnom govoru istakao da ‘holokaust nije jedan od zlocina, vec je zlocin za koji ne postoji oprostaj. Oko pola miliona od 800 hiljada madajrskih Jevreja ubijeno je u holokaustu.
XS
SM
MD
LG