Dostupni linkovi

BRISEL


Visoki zvaničnici Evropske unije upozorili su u ponedeljak u Briselu predsednika Vlade Hrvatske Iva Sanadera da je puna saradnja njegove zemlje sa Haškim tribunalom, odnosno izručenje generala Ante Gotovine u Hag, glavni uslov da pregovori Evropske unije i Hrvatske o njenom članstvu počnu 17. marta, kako je ranije odlučeno.
Tokom prvog sastanka zvaničnika Evropske unije i Hrvatske od kako je toj državi određen datum početka pregovora, premijer Sanader je razgovarao sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom (Jose Manuel Barroso), visokim predstavnikom Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijerom Solanom (Javier) i sa komesarom Evropske unije za proširenje Olijem Renom (Olli Rehn).
Čelnik Evropske komisije je izrazio nadu da će Hrvatska postati članica Evropske unije tokom njegovog mandata, odnosno do kraja 2009.
Premijer Sanader je rekao da je njegova vlada "udvostručila napore" da reši problem generala Gotovine, da poziva sve države da dostave Hrvatskoj eventualne podatke u vezi sa tim, ali i to da smatra da je Hrvatska odgovorna samo za ono što se dešava na njenoj teritoriji.
XS
SM
MD
LG