Dostupni linkovi

Vlada očekuje pozitivne rezultate iz Beograda


Vlada Kosova ocekuje da poseta sefa UNMIKa Beogradu pruzi pozitivne rezultate, da tamosnje vlasti pozovu kosovske Srbe da se ukljuce u rad institucija i da Beograd civilizovano pristupi pitanju nestalih lica. Kako je ranije najavljeno civilni administrator za Kosovo Jesen Petersen ce u ponedeljak 17. januara u Beogradu razgovarati sa predsednikom i premijerom Srbije o pitanju nestalih lica i decentralizaciji vlasti.
Portparol kosovske vlade Arben Cirezi ocekuje da Beograd pozove kosovske Srbe da ucestvuju u Randoj grupi za decentralizaciju:

“I dok Kosovo radi na ispunjenju standarda i zalaze se za integraciju predstavnika kosovskih Srba u institucije i radi na pilot-opstinama, ocekujemo da vlasti u Beogradu daju pozitivne signale o ukljucenju predstavnika kosovskih Srba u institucije Kosova, kao i o njihovom ucescu u Radnoj grupi za lokalnu upravu”, kaze Cirezi.

Portparol kosovske vlade kaze da je tokom dosadasnjih kontakata vlade sa predstavnicima Srba primecena spremnost za njihovo ukljucenje u rad institucija i time doprinesu unparedjenju zivotnih uslova srpske zajednice:

“Pozitivan rezultat sutrasnjeg sastanka bio bi da Beograd posalje signale politickim predstavnicima kosovskih Srba kako bi se oni ukljucili u rad institucija, zatim da oni ucestvuju u razgovorima o decentralizaciji vlasti na Kosovu”, kaze Cirezi isticuci da je ispunjenje standarda obaveza svih gradjana Kosova, a samim tim i kosovskih Srba.

Jesen Petersen ce sa vlastima u Beogradu razgovarati i o problemu nestalih lica. Na Kosovu se 3200 lica vodi kao nestalo, od cega je 2500 nestalih Albanaca. Cirezi izrazava ocekivanje da ce Beograd imati drugaciji pristup tom problemu:

“Povratak posmrtnih ostataka tela Albanaca koja se nalaze u masovnim grobnicama u Srbiji i rasvetljavanje sudbine nestalih lica je humanitarno pitanje za cije su resavanje zainteresovani vlada Kosova, UNMIK i Medjunarodni komitet Crvenog krsta, zato ocekujemo da Beograd prekine dosadasnju praksu i da se prema ovom pitanju ponasa civilizovano”, kaze Cirezi.

Civilna misija Ujedinjenih nacija je prethodno saopstila da je direktan dijalog Pristine i Beograda o sudbini nestalih lica od zajednickog, humanitarnog znacaja.
XS
SM
MD
LG