Dostupni linkovi

Nestali – humanitarno, a ne političko pitanje


Prema podacima medjunarodne administracije na Kosovu se 3195 osoba vodi kao nestalo. Portparol UNMIKa Marsija Pol kaze da medju nestalima ima pripadnika svih zajednica a najvise je nestalih Albanaca:

“Nestalo je 2453 Albanaca, 529 Srba dok je 203 pripadnika drugih zajednica”, kaze Marsija Pol.

Prema recima portparola UNMIKa od ukupnog broja nestalih do sada je potvrdjena smrt za 893 lica, cija su tela vracena porodicama. Podaci UNMIKa su delimicno slicni onima kojima raspolazu Udruzenja porodica nestalih lica.

Seremet Ademi, predsednik Udruzenja porodica nestali Albanaca ocenjuje da je tesko govoriti o tacnim ciframa:

“Razna udruzenja smatraju da je nestalo vise od 2500 Albanaca, sto se menja identifikacijom i povratakom posmrtnih ostataka, kaze Ademi”.

S druge strane Simo Spasic, predsednik Udruzenja porodica nestalih Srba sa Kosova, kaze da se oko 800 Srba i Roma vodi kao nestalo:

“Prema evidenciji Udruzenja porodica nestalih Srba i Medjunarodnog komiteta crvenog krsta ima jos oko 800 Srba, Crnogoraca, Roma koja se vode kao nestali. Do danas nase porodice su preko naseg udruzenja preuzele preko 120 tela, medjutim za ostale se ne zna sudbina. Pored tih cija se sudbina ne zna nase udruzenje i porodice su od 1998. godine do danas preuzeli preko 1200 tela ubijenih sto civila, sto vojnika, sto policajaca, racunajuci one cija se sudbina ne zna i one cija su tela preuzeta to je preko dve hiljade ljudi”.

Spasic kaze da ce predstavnici porodica nestalih kosovskih Srba sutra u Beogradu razgovarati sa sefom UNMIKa Jesenom Petersenom uoci njegovog sastanka sa srpskim premijerom Kostunicom. On je od medjunarodne zajednice zatrazio da pomogne u rasvetljvanju sudbine nestali Srba:

“Mi trazimo od drzave Srbije i od medjunarodne zajednice da izvrse pritisak na komandante OVK i na one koji su odgovorni za zivote nasih najmilijih da pomogu da oni budu na slobodi. Trazicemo da sve albanske i srpske zrtve moraju biti poistovecene, da tim porodicama tela budu predata da sahranimo na jedan ljudski nacin a medjunarodna zajednica mora zahtevati da svi zlocinci bez obzira na veru i naciju odgovaraju za svoje zlocine”.

Seremet Ademi kaze da su, zasnovano na podacima Medjunarodne komisije za nestale, u masovnim grobnicama u Srbiji pronadjena 800 tela ubijenih Albanaca, a do sada su porodicama na Kosovu vraceni posmrtni ostaci 356 Albanaca.

Medjutim Ademi dodaje kako je ukupan broj lica koja su smatrana nestalima a cija je smrt potvrdjena 853, dok je 748 tela kosovskih Albanaca vraceno porodicama. On istice da je glavni krivac za odugovlacenje u rasvetljavanju sudbine nestalih, destruktivna politika Srbije:

“Oni imaju informacije o tome gde se ljudi nalaze, o mogucim grobnicama. Oni drze posmrtne ostatke identifikovanih tela za koje se zna da su Albanci”, kaze Ademi.

Medjunarodna zajednica naglasava da je problem nestalih humanitarno pitanje, koje se mora posmatrati odvojeno od politickih pitanja. Sef UNMIKa ce ponedeljak u Beogradu sa srpskim premijerom razgovarati o problemu nestalih lica. Ocekuje se da se razgovorima vlasti u Beogradu i Pristini ubrza proces povratka posmrtnih ostataka, razmenjuju informacije, sto bi konkretno pomoglo rasvetljavanju sudbine nestalih kosovskih Albanaca i Srba.
XS
SM
MD
LG