Dostupni linkovi

Smena na čelu Generalštaba


Preuzimajući dužnost načelnika Generalštaba vojske Srbije i Crne Gore general-potpukovinik Dragan Paskaš izrazio je očekivanje da će reforme oružanih snaga biti nastavljene i da će Srbija i Crna Gora za vreme njegovog mandata postati postati članica programa Partnerstva za mir i svetska antiterorističke koalicije.

“U Vojsci Srbije i Crne Gore prisutna je svest o neophodnosti jačanja daljeg demokratskog razvoja naše državne zajednice, o potrebi da se izvrše promene u ekonomskoj sferi, unaprede odnosi sa zemaljima u regionu i svetu i da treba što pre da postanemo punopravni član u evroatlanskim integracijama.”

Dosadašnji načelnik Generštaba, general-pukovnik Branko Krga ocenio da su postignuti dobri rezultati u dosadašnjoj reformi ali izrazio razočarenje zbog izostanka tehničke modernizacije vojske i niskog životnog standarda njenih pripadnika. Govoreći o pozitivnim učincima tokom svog mandata, Krga je podsetio:

“Među najznačajnije uspehe spada to što smo znatno unapredili saradnju sa svetom tako da sam bio prvi načelnik Generalštba u poslednjih nekoliko decenija koji je posetio sedište NATO-a u Briselu, kontaktirao sa svim kolegama iz zemalja u okruženju i šire, prvi put smo održavali uspešne vežbe sa stranim vojskama članicma NATO, obnovili smo učešće u mirovnim misijama, unapredili saradnju sa KFOROM i tako dalje. Za relativno kratko vreme stvorili smo sasvima dobru klimu za integracione procese, Partnerstvo za mir i šire, što je veoma važno i imajuću u vidu nedavna neprijateljstva na ovim prostorima.”

Predsnik Srbija Boris Tadić koji je takođe prisustvovao svečanosti u Domu garde, ocenjuje da je Vojska Srbije i Crne Gore ključna državna institucija koja, kako je rekao, ne sme da se doživljava kao namet društvu.

“Uveren sam da čitav generalski, admiralski kor, oficirski kor, i podoficirski kor u ovoj našoj vojsci razume procese pred kojima se nalazimo ali sve to ne može da se dogodi ako ne postoji razumevanja i od strane onih koje vode sisteme u Vladi, pre svega mislim na finansijski sektor. Davanje za razvoj vojske nije bacanja novca. Odvajanje za razvoj vojske je ulaganje u stabilnost ovog društva, u njegovu bezbednost i njegov razvoj. Ko to ne razume onda ne razume svoju funkciju.”

Ministar odbarane Prvoslav Davinić je rekao da se država i vojska ne spremaju za rat, ali da su finansijska sredstva neophodna za nastavak reformi i stvaranja odbrambenih kapaciteta zemlje, kako bi se zastrašili i odvratili svi koji žele da ugroze bezbednost Srbije i Crne Gore.

“Ali, da ne bi te kapacitete upotrebili, mi moramo preventivo da delujemo, mi moramo da delujemo politički, mi moramo da delujemo na diplomatskom planu i moramo da pokažemo snagu međunarodnoj zajednici, onima koji bi mogli da izazovo našu bezbenost da se ne usude da izazovu.”
XS
SM
MD
LG