Dostupni linkovi

Sve češći zahtevi za smenu Davinića


Još uvek nema zvaničnih reakcija na ostavku koju su podneli savetnici ministra odbrane Srbije i Crne Gore, Veljko Kadijević i Miloš Ladičorbić. Uz obrazloženje da im je onemogućeno da i dalje doprinose reformskim procesima u sistemu odbrane, oni su odlučili da zbog poslednjih neprijatnih događaja svoju odluku obrazlože kasnije, a nezvanične pretpostavke idu zatim da su otpori u projektu reformi dolazili iz redova pojedinih generalskih krugova. Dosad se ovim povodom nije oglasio ni ministar odbrane Prvoslav Davinić, koji je bio i predsednik Atlantskog saveta Srbije i Crne Gore, čiji su članovi Kadijević i Ladičorbić.

U popodnevnim satima okončan je sastanak predsednika državne zajednice SCG Svetozara Marovića sa bivšim i novim načelnikom Generalštaba Vojske SCG Brankom Krgom i Draganom Paskašem, koji bi u petak u Domu garde trebalo da obave primopredaju dužnosti. Marović je istakao značaj dosad ostvarenih poslova na reformi vojske i sistema odbrane i neophodnost odlučujućeg nastavka reforme koja će za posledicu imati modernu i jeftiniju vojsku čiji će pripadnici kojima je to životni i profesionalni izbor biti zadovoljni. Iako se ne pominje u saopštenju sa sastanka, jedna od tema tih razgovora sigurno je bilo i stanje u Vojsci, u svetlu nagomilanih incidenata koji je potresaju poslednjih meseci. Od više slučajeva samoubistava i ubistava do tragične pogibije 16-godišnjeg Albanca Dašnima Hajrulahua na srpsko-makedonskoj granici. Vojno-politički analitičar Miroljub Hadžić to stanje definiše na sledeći način:

“Mislim da smo mi svedoci izvođenja posledica ratne političke zloupotrebe JNA, pa onda Vojske Jugoslavije, i da tek sada stižu sve, pa i krajnje posledice te političke i ratne zloupotrebe u kojoj, ne zaboravimo, su voljno učestvovali i brojni oficiri i podoficiri, pa i vojnici.”

Sve do pre nekoliko meseci Vojska SCG uspevala je da održi visok ugled kod pretežnog dela građana. Međutim, serija incidenata dramatično je erodirala poverenje u Vojsku, tako da se sve češće čuju zalaganja za smenu ministra odbrane Prvoslava Davinića. Posle Socijaldemokratske partije, smenu Davinića zahteva i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, koji kaže da su civili umesto da je kontrolišu preuzeli komandovanje vojskom. Svi nemiri u Vojsci, tvrdi lider radikala, dešavaju se pred burno proleće koje predstoji na Kosovu i na jugu Srbije.

“Vojska ne sme da se povlači ni sa jedne lokacije na kojoj se trenutno nalazi. Mora samo dodatno da se ojača. Za mene policija nije zamena za vojsku.”

Osim političara, smenu Davinića zahtevaju i pojedini vojno-politički analitičari poput nekadašnjeg portparola Vojske Ljubodraga Stojadinovića:

“Savet ministara i stranka koja ga je delegirala i parlament zajedničke države koja takođe više ne postoji moraju da preduzmu neke mere da na ta mesta dođu ljudi koji imaju dovoljno znanja, dovoljno odgovornosti i dovoljno morala da kad ne mogu da urade ništa ili kad naprave brljotine koje vode do teških tragedija, da znaju da odu.”

Sam ministar odbrane Prvoslav Davinić za sada odbija kritike i negira ocene stanja u Vojsci.

“Po našoj ocenu u ovom trenutku situacija u ovom regionu i u čitavoj našoj zemlji je vrlo stabilna. Međutim, odmah moram da vam kažem, kada se radi o incidentima, mogućim terorističkim izazovima, vi nikad ne možete da budete sto posto sigurni. Ne može da bude nijedna druga zemlja u svetu potpuno sigurna, pa ne možemo ni mi. Međutim, u ovom trenutku naše procene su da takve opasnosti nisu prisutne i da nema razloga da se ponašamo drukčije sem normalnog stanja i da izvršavamo redovno one promene u Vojsci i one oblike reorganizacije koje su zacrtane i koje se odvijaju normalno u skladu sa viđenjima naših potreba.”
XS
SM
MD
LG