Dostupni linkovi

Skup mađarske dijaspore u Subotici


Verujem da će skup političkih predstavnika Mađara koji žive iza matične države i njihovo saglasje biti nešto što neće moći da zaobiđe nijedno odgovorno telo u Mađarskoj – ocenio je potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Zoltan Bunjik po okončanju dvodnevne konferencije u Subotici. Učesnici su se, imajući u vidu nedavni neuspeli i referendum u Mađarskoj o davanju dvojnog državljanstva za sunarodnike izvan granica matične države složili u sledećem:

“Uputili smo mađarskoj vladi odnosno parlamentu još jednom zahtev da i dalje ostajemo jedinstveni u tome da se Mađarima koji nemaju državljanstvo Mađarske omogući pojednostavljeno pitanje kako doći do državljanstva.”

Subotički skup predstavnika mađarske manjine bio je inače i prvi skup mađarske dijaspore bez prisustva predstavnika mađarskih vlasti. Ovom prilikom postignuto je takođe i saglasje o formiranju foruma organizacija prekograničnih Mađara.

“Dogovoreno je da se ubuduće redovno dva puta godišnje organizuje ovakav skup u različitim zemljama, gde bi se organizacije Mađara iz zemalja van Mađarske dogovarale o svom položaju i o zajedničkim pitanjima i davale međusobno podršku.”

Premijer Mađarske Ferenc Djurcanj juče je inače najavio donošenje posebnog programa mađarske vlade za poboljšanje položaja prekograničnih mađarskih manjinskih zajednica čiji cilj bi bio da se obezbedi opstanak u njihovim domovinama i očuvanje njihovog višestrukog identiteta.

Najavljeni program mađarske vlade u pet tačaka predviđa, između ostalog, kako je najavio premijer i petogodišnju nacionalnu vizu za sunarodnike izvan matične države. Učesnici subotičke konferencije mađarske dijaspore, prema rečima potpredsednika Saveza vojvođanskih Mađara Zoltana Bunjika, nisu se posebno izjašnjavali o tim predlozima.

“Sve pozitivne inicijative u smislu olakšavanja postojećeg položaja manjinskim zajednicama ćemo sigurno podržati. Međutim, u svakom slučaju je i to tačno da naš zahtev za dvojnim državljanstvom i dalje ostaje i da nikakav drugi program ne može biti zamena za taj zahtev.”
XS
SM
MD
LG