Dostupni linkovi

Najlakši, najjednostavniji i najjeftiniji balkanski problem


"Evropa zajednicu i dalje smatra modelom koji funkcioniše. Međutim, istovremeno nam šalju jasne signale da će naše pravo na nezavisnost jednoga dana biti priznato ukoliko budu poštovane demokratske procedure. Ljubazno i pristojno su nas zamolili da budemo strpljivi i da ne organizujemo referendum pre 2006. Čekaćemo ali nećemo od toga odustati", rekao je, među ostalim, ministar Vlahović u intervjuu objavljenom danas u francuskom dnevniku "Figaro".

On kaže i to da Crna Gora nema nikakve koristi od sadašnje zajednice, da je "od početka balkanskih ratova talac Beograda" i da njena budućnost "i dalje zavisi od političkih procesa u drugoj zemlji."

"Vreme nam prolazi u plaćanju grehova Beograda. Na primer: naša integracija u evroatlanski sistem je zaustavljena zato sto srbijanska vlada ne sarađuje sa Haškim tribunalom. Zašto mi da plaćamo za tuđe grehe?", kaže crnogorski šef diplomatije.

Na pitanje da li bi crnogorske vlasti "mogle da se odreknu nezavisnosti" u slučaju da "Srbija dobije demokratsku i proevropsku vlast" ministar Vlahović je odgovorio: "Pojava jedne demokratske, proevropske i normalne vlasti u Beogradu u interesu je čitave regije. Ako bi Srbija počela da sarađuje sa Tribunalom u Hagu, ako bi najzad pristala da se suoči sa svojom prošlošću, mnogo bi nam bilo lakše da zajedno idemo prema Evropi. Ali time ne bi nestala naša želja za nezavisnošću. Čak i kad bi Mahatma Gandi bio na čelu Srbije od toga ne bismo odustali."

"Naša želja za nezavisnošću ne zavisi od prirode vlasti u Beogradu. To je mnogo dublje i ozbiljnije, to je uslov za integraciju u Evropsku uniju. Mi ne želimo da uđemo u Evropu kao nečija provincija ili izlaz na more", rekao je ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović u intervjuu objavljenom danas u pariskom dnevniku "Figaro".

Francuski dnevnik u uvodu intervjua navodi da državna zajednica Srbije i Crne Gore "stvorena pod pritiskom Evrope 2002. godine zapravo nikada nije funkcionisala kako treba."

"Dve i po godine nakon što je nastala, nova država još uvek nema ni zajedničku zastavu ni himnu. Postojanje dva monetarna sistema, dve centralne banke i dva carinska sistema veoma otežava harmonizaciju ekonomskih sistema. U nastojanju da izbegne novo rasparčavanje bivše Jugoslavija, Evropska unija pritiska Crnu Goru da ostane u zajednici sa Srbijom i odloži referendum o nezavisnosti. Ali Brisel je nedavno priznao da zajednička država nije čaroban lek sa kojim su preuranjeno računali. U Podgorici podrška nezavisnosti gubi dah a vlada koja se zalaze za nezavisnost gubi strpljenje", zaključuje uvod intervjua francuski dnevnik "Figaro".

Ministar Vlahović kaže da je razlog njegove posete Francuskoj namera da ubedi evropske zemlje u to da je neophodno ponovo definisati veze Crne Gore sa Srbijom i da vlasti u Podgorici žele takav model koji bi predstavljao očuvanje veza Crne Gore i Srbije "ali tako što ćemo biti slobodni i ravnopravni". "Evropsku uniju čine ujedinjene ali nezavisne države. Zašto ovaj model ne bismo primenili i na zapadnom Balkanu?", kaže ministar Vlahović.

Intervju ministra inostranih poslova Crne Gore Miodraga Vlahovića francuskom dnevniku "Figaro" završava njegovom ocenom da rešavanjem problema Kosova "neće biti automatski rešeno i pitanje Crne Gore", da su poređenja opasna, da "nije dobro početi od rešavanja najtežih problema", a da je "Crna Gora najlakši, najjednostavniji i najjeftiniji od svih problema na Balkanu".
XS
SM
MD
LG