Dostupni linkovi

Žužul podnio ostavku


Miomir Žužul je podnio neopozivu ostavku na mjesto šefa diplomacije iz osobnih razloga koju je premijer Ivo Sanader prihvatio i tako konačno odustao od odbrane Žužula pred oporbenim zahtjevima za njegovu smjenu. Žužul je kao razlog ostavke naveo da bi njegov ostanak na mjestu ministra postao preveliko opterećenje za vladu i Ministarstvo vanjskih poslova, te da svojom odlukom želi vladi olakšati put ka punoj integraciji u Evropsku uniju. Njegova ostavka se naslutila kada je pred kraj godine Sanader rekao da će vlada preispitati odluku da Žužul bude glavni hrvatski pregovarač sa Evropskom unijom. Očito je Sanader na pregovorima sa opozicijom, ali i u inozemnim kontaktima, shvatio ono što i Žužul – da bi njegova pojava bila opterećenje za vladu.

Takvu poziciju Žužul je sebi obskrbio nizom afera u svojoj prvoj i jedinoj godini mandata. Prvo ga je Jutarnji list prozvao zbog neplaćanja poreza na iznajmljenu kuću u Zagrebu. Zatim je u Izraelu uvrijedio palestinsko vodstvo. Vlada je ovog ljeta, pritisnuta javnošću, odustala od nakane da američkom Bechtelu izravnom pogodbom povjeri gradnju dionice Dugo polje - Šestanovac na autocesti Zagreb - Split. Žužul je tu bio značajan utoliko što je do imenovanja na mjesto ministra bio Bechtel-ov lobist. Vrhunac Žužulovih afera dogodio se u studenom kada je vlada Imostroju otpisala dug od više od šest milijuna kuna, a onda se saznalo da je u svemu tome i ministar Žužul imao osobne koristi, te je, pokušavajući to opovrgnuti, nekoliko puta lagao javnosti. S toga se nakon toga na popularnoj TV emisiji Latinici devedeset i jedan posto gledatelja odlučilo za Žužulovu ostavku. Do danas je premijer Sanader ignorirao takve zahtjeve javnosti i opozicije. Zašto je baš danas došlo do Žužulove ostavke - pitali smo jednog od najžešćih kritičara njegova ponašanja, predsjednika Udruge partnerstvo za društveni razvoj, Munira Podumljaka:

''Od početka smo upozoravali da je to bio logičan slijed događaja. Ako se u jednoj aferi prođe nekažnjeno, onda se ide u drugu aferu, pa se i tu prođe nekažnjeno. Došlo je do treće i četvrte afere i takvo ponašanje bi se nastavilo. Ne bi bilo zgodno, ni zbog procesa pridruživanja Evropskoj uniji, ni zbog evropske javnosti, da je ta osoba ostala na toj poziciji.''

Podumljak pozdravlja ovaj slučaj ostavke i smatra da on pokazuje da je nacionalni interes iznad pojedinačnog. Moglo bi se reći i da je stranački interes iznad ministrovog, jer kandidatkinja HDZ-a na predsjedničkim izborima, Jadranka Kosor, je skoro dobila upola manje glasova nego stranka lani na parlamentarnim izborima. Žužulov odlazak je pokušaj pred drugi krug predsjedničkih izbora, ali i pred lokalne izbore, vraćanja ugleda HDZ-u. Uz Žužula u javnosti je neomiljen i potpredsjednik vlade i ministar zdravstva, Andrija Hebrang, koji je najavio svoju ostavku, tako da Sanadera nakon prve godine mandata, osim stranačke konsolidacije, čeka i rekonstrukcija vlade.
XS
SM
MD
LG