Dostupni linkovi

Borba za preostalih 30 posto glasova


Povišeni tonovi koji su se neposredno nakon objavljivanja rezultata prvog izbornog kruga predsjedničkih izbora čuli iz usta aktuelnog predsjednika, Stjepana Mesića, i njegove protivnice u drugom krugu, Jadranke Kosor, nagovijestili su bezpoštedan nastavak kampanje. S tim se slažu svi naši sugovornici. Politički analitičar Novog lista, Branko Mijić, tu nervozu objašnjava činjenicom da su i Stipe Mesić i Jadranka Kosor u prvom krugu izgubili: Mesić što nije dobio potrebnih 50 posto plus jedan glas, a Jadranka Kosor jer se jedva provukla u drugi krug, za dlaku pobjedivši do jučer nepoznatoga Borisa Mikšića.

“Ono što je bilo začuđujuće, čak bi smo mogli reći i tragično, jeste da su te prve izborne večeri oba kandidata koji idu u drugi krug uvjeravali hrvatsku javnost kako od njih ovisi put Hrvatske u XXI stoljeće, a sukobili su se oko takve jedne stvari - ko je, gdje je bio i što radio 1991. godine kada je Hrvatska tek ulazila u rat. Osjećali smo se u tom trenutku kao da smo se vratili duboko u prošlost, u neki kasniji zamah, i da nas oni uvjeravaju tko je bio veći Hrvat 1991. godine pred nekom imaginarnom sjenom Franje Tuđmana. Ova kampanja koja se vodi nakon prvog kruga izbora za demokratski život Hrvatske nije ništa dobroga donijela.”

Mijić smatra da je pobjeda Mesića u drugom krugu tek tehničko pitanje i da ona ovisi samo o tome neće li on napraviti kakav ozbiljan gaf. Doktor Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova i sam predsjednički kandidat na prošlim izborima koji se danas profesionalno bavi političkim analizama, također smatra da će nastavak kampanje biti vrlo oštar:

“Tonovi će sigurno biti bitno viši. Bilo je samo jedno sučeljavanje u prvom krugu izbora i to trinaest kandidata. Naravno da se ne može ni o jednoj temi ozbiljno razgovarati kada imate jedan minut vremana. Mislim da će u ovom krugu biti na HRT-u najmanje dva sučeljavanja i vrlo vjerojatno će biti sučeljavanja i na nekoj od privatnih televizija. Sada će biti vremena u sučeljavanjima da se vidi koliko duboko kandidati poznavaju probleme. Zbog toga vjerujem da će se zaoštriti i kampanja i tonovi i da će se puno više angažirati stranka HDZ kao takva, ali isto tako i onih osam stranaka koje podržavaju sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića.”

Bitka za glasove onih kandidata koji su ispali u prvom krugu, radi se o tridesetak posto, biti će neumoljiva, tvrdi kolumnist Ferala, Marinko Čulić:

“Jedna okolnost koja će ići u prilog zaoštravanju je ta da su se na prvim izborima podijelili evropski glasovi i to na 50 posto za Mesića i 20 posto za Jadranku Kosor. Ostali su praktički neevropski glasovi, glasovi koje je privukla radikalna desnica kroz marginalne kandidate. Čini mi se da će sada početi borba za tih 30 posto preostalih glasova, a to ne može govoriti u prilog sasvim mirne kampanje. Biti će dosta potezanja oko užarenih nacionalnih tema, što smo već i čuli u nekim izjavama u izbornoj noći, pa i u nekim izjavama oba kandidata prije samih izbora u toku kampanje.”

Hrvatsku, dakle, u sljedeća dva tjedna, predviđaju analitičari, očekuje prilično oštra kampanja i borba za svakog birača. Pitanje je hoće li ona ponuditi neke nove vizije kakvih u prvom dijelu kampanje nije bilo.
XS
SM
MD
LG